Mirjana (46) uplatila ćerki ekskurziju, pa doživela ŠOK: Otkrila u kakvoj AGONIJI živi već godinu dana

Toliko vremena je prošlo, skoro da sam se oprostila od para, ističe nezadovoljna Mirjana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,Foto: Shutterstock,Pixabay/Spalla67

Domaćica Mirjana Ilić (46) iz sela Desići kod Šapca samo je jedna od mnogo roditelja koji više od godinu dana žive u agoniji jer im nije vraćen novac koji su uplatili za ekskurzije dece, a koje zbog kovida-19 nisu realizovane. Ova Šapčanka kaže za Objektiv da svakodnevno zove srednju školu koju pohađa njena starija ćerka kako bi dobila informaciju hoće li dobiti natrag novac koji je uplatila.

– Moja ćerka je treći razred poljoprivredne škole i trebalo je da sa odeljenjem i razrednim starešinom otputuje na ekskurziju u Italiju u aprilu. Od početka školske godine upaćivali smo svakog meseca ratu, međutim, kada je nastupila korona, sve je stalo. I ekskurzija i naš novac. Mnogi su se žalili, ali od žalbe nemamo ništa. Toliko vremena je prošlo, skoro da sam se oprostila od para – ističe nezadovoljna Mirjana, koja je planirala da od tog novca uplati ćerki časove vožnje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BEZ EKSKURZIJA

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta Aleksandar Seničić navodi za naš list da prema Uredbi o zamenskim putovanjima, ekskurzija đaka može da se realazuje do kraja godine ili će se, u slučaju definitivnog otkazivanja, vršiti povraćaj novca roditeljima.

–Novac bi trebalo da se vrati roditeljima do 1. januara 2022. godine. Nažalost, kao i oni, ni mi nemamo konkretne informacije, jer sve zavisi od Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji još uvek ne dozvoljavaju putovanja – objašnjava Seničić.

VLASNICI HOTELA POBEGLI

Naš sagovornik dodaje da su turističke agencije preko kojih su uplaćeni aranžmani za đačke ekskurzije tražile da se makar realizuju putovanja i izleti po Srbiji.

– Mislili smo da se na taj način nadomeste propuštene ekskurzije po inostranstvu, ali nismo dobili pozitivan odgovor od Kriznog štaba i ministarstva. Nažalost, sve je na čekanju. Kao i novac koji leži u apartmanima u Italiji, a sigurno su u pitanju milioni evra. Mnogi hoteli više od godinu dana ne rade, a njihovi vlasnici se ne javljaju na telefon agentima naših turističkih agencija – kaže direktor Jute.

VRAĆEN NOVAC SAMO ZA IZLETE PO SRBIJI

Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj” ističe da su pare koje su uplaćene za kratke izlete po Srbiji vraćene roditeljima.

– Samo su ekskurzije po inostranstvu ostale nerešene. Bilo je pitanja da li će se taj novac usmeriti na sledeću školsku godinu. Uplaćivalo se za Italiju, Češku i Španiju. Svake godine je ta ustaljena tura. Sada se otvara pitanje vakcinacije mladih. Ako bi se i realizovale ekskurzije, dosta dece nije ni vakcinisano, a stvaraju se i dodatni troškovi, poput testiranja – kaže Plemićka.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 18. MAJ

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar