“Dnevno imamo pet ABORTUSA”: Doktorka Ana u emotivnoj ispovesti otkriva šta joj ostavlja OŽILJKE na srcu

Dr Ana Jovanović trudi se da, uprkos zdravstvenim problemima sa kojima se pacijentkinje susreću, svaki dan donese novi život na svet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: UNS press centar

I ako me na klinici svi znaju kao vrlo nasmejanu, posebno sam osetljiva na loše ishode u trudnoći i porođaju, kojih, srećom, ima malo, ali dovoljno da mi skinu osmeh sa lica. Dnevno u proseku imamo oko pet abortusa, odnosno namernih prekida trudnoće, ali na to se nadovezuju i minimum četiri-pet, koji se rade iz medicinskih razloga, recimo plod je prestao da se razvija ili nema srčane radnje. To je zaista strašno – ovako za Objektiv govori načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK Narodni front prof. dr Ana Jovanović, koja se svakim danom trudi da, uprkos teškim zdravstvenim problemima sa kojima se pacijentkinje susreću, donese novi život na svet.

– Medicina nije svemoćna i mora da bude i loših ishoda, srećom pa retko, ali sa tim se čovek nikada ne može pomiriti. Ja sam kod kuće vesela, vredna i posvećena običnim stvarima, kao i svaka žena. Ponekad me umor savlada i onda me moj sin pita da li sam ljuta, jer su svi navikli da sam stalno nasmejana. Volim da kuvam (ali ne svaki dan), volim praznike i tu atmosferu koja okuplja porodicu i prijatelje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako počinje vaš radni dan?

– Moj radni dan počinje sve ranije i ranije. Oduvek sam volela zoru i jutra, kao student sam učila rano i tokom dana. Nekada sam stizala na posao oko sedam sati ujutru, a sada najdalje do pola sedam. Prija mi taj mir, kada mogu da se posvetim planiranju obaveza za taj radni dan i da popijem kafu odgovarajući na mejlove, jer nemam sekretaricu.

Koliko imate slobodnog vremena budući da veći deo dana provodite u dnevnoj bolnici? Šta vam je hobi?

– Ovaj posao vas obuzima 24 sata 365 dana u godini, jer i kada ne radite, vi razmišljate o pacijentima i obavezama koje ovaj posao podrazumeva. Vrlo teško je reći da se i na odmoru u potpunosti posvetim odmoru, jer ne isključujem telefon, a onda vam je jasno da će uvek nekome nešto trebati, od banalnog saveta do ozbiljne intervencije. Nekada mi je hobi bio klavir, danas to nije tako i žao mi je zbog toga, ali pokušaću da mu se vratim. Ja sam u poslu našla i svoje profesionalno opredeljenje i hobi, odnosno sve ono što je indirektno vezano za moj posao postalo mi je hobi. Istražujem i učim, a to me čini mentalno mladom, ispunjenom i zadovoljnom. A zadovoljna žena je lepa žena, a svakoj ženi je važna i lepota.

Da li volite da putujete i koja zemlja vam je „tiha patnja”?

– Putovanja obožavam i imala sam priliku da posetim razna mesta na planeti. Od vodopada Igvasu do Himalaja, Japana, Havaja. Naravno, svako mesto u Evropi ima svoju priču i svoje čari, a neka mesta kao što su Pariz, Milano, Atina, Verona, Monako, London jesu mesta na koja se uvek vraćam zbog trenutaka koje sam u njima doživela i zbog ljudi koji ta mesta čine posebnim. Nikako ne bih zaboravila da pomenem sve lepote Crne Gore i Srbije, u kojima uživam u svakom trenutku koji mi se pruži. Volela bih da upoznam Afriku, nekako mi je taj kontinent sa moje tačke gledišta neistražen, odnosno za mene nepoznat, i to mislim na Keniju, Namibiju, Južnoafričku Republiku.

Posećujete li često svog sina u Francuskoj?

– Kada god mogu odem u Pariz kod sina, ali korona je prekinula i mogućnost putovanja, pa samim tim i mog odlaska u taj divan grad koji za mene sija još više od kada je u njemu moj sin. Predivno je što je zahvaljujući svojim kvalitetima uspeo da dobije prestižnu stipendiju i da studira medicinu na Sorboni, u Gradu svetlosti, i sa nadom da će školovanje na najvišem nivou biti za njega ispunjenje njegovih snova.

Koje se intervencije obavljaju u dnevnoj bolnici?

– U dnevnoj bolnici se rade sve jednodnevne ginekološke intervencije i operacije: biopsije, kiretaže, konizacije, laserske intervencije, abortusi (hirurški i medikamentozni), uklanjanje tumora sa spoljašnjih ginekoloških organa, kompletni ambulantni pregledi iz oblasti ginekologije, kolposkopske dijagnostike, ultrazvučne dijagnostike, konsultacije o kontracepciji, polno prenosivim bolestima, kao i kontrolni pregledi posle svih intervencija, a donose se i odluke o daljim načinima lečenja.

Da li postoji neki slučaj koji vam je emotivno teško pao?

Svaki slučaj koji u krajnjem ishodu nije završen onako kako sam očekivala teško mi je pao i napravio je jedan ožiljak u mom miokardu – srcu. Svesna sam da lekari nisu čudotvorci i da, nažalost, mora da bude i loših ishoda.

Koliko abortusa obavite na dnevnom nivou?

– Dnevno u proseku imamo oko pet abortusa, odnosno namernih prekida trudnoće, ali na to se nadovezuje i minimum četiri-pet abortusa koji se rade zbog medicinskih indikacija, recimo plod prestao da se razvija ili nema srčane radnje.

S kojim problemom se uglavnom susreću žene koje dolaze kod vas?

– Pomažem ženama od njihove adolescencije i prvih problema. Radim kontrole vezane za taj životni period, obavljam preglede, vodim trudnoće, porađam. Takođe rešavamo i probleme sa začećem, vršimo operacije zbog mioma, endometrioze, različitih cista i tumora, kao i sve hormonalne probleme u menopauzi. Zapravo uživam u svakom segmentu podjednako i mislim da je jako važno pacijenta, u mom slučaju ženu, posmatrati kao kompletnu osobu i kada to kažem, mislim i na simptome koje ona nekada prikriva i srami se da kaže dok je vi ne ohrabrite da se opusti i izgovori šta je muči. Mislim da u 21. veku žene ne treba da trpe simptome koji im kvare kvalitet života, a koje mi primenom adekvatne terapije, lekovima i hormonima možemo ukloniti ili makar smanjiti.

Koliko je koronavirus uticao na rad dnevne bolnice? Jeste li imali kovid pacijente?

– Rad dnevne bolnice u godini pandemije pokazao je da uz dobru organizaciju možemo pružiti našim pacijentkinjama sve usluge bez čekanja i na najvišem nivou. U vreme vanrednog stanja, mesec I po dana smo radili smanjenim kapacitetom, a od tada pa do danas broj dnevnih intervencija u proseku je oko 35, a pre dva dana imali smo i 42 intervencije. Dnevna bolnica GAK Narodni front odeljenje je sa najvećim brojem ginekoloških intervencija u celom regionu i vrlo smo ponosni što smo jedno od odeljenja koja našu ustanovu čine prepoznatom u oblasti ginekologije i akušerstva ne samo u Srbiji već i u celom regionu. Želim da se zahvalim celom timu dnevne bolnice, koji čine sedam lekara specijalista i ja kao osma, glavna sestra odeljenja sa timom sestara i spremačica, jer bez svih njih, ja ne bih imala čime da se hvalim.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE VESTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 15. MAJ

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar