Bitno je šta UNOSITE u svoj organizam: 4 namirnice koje treba da izbegavate tokom MENSTRUACIJE

Povećajte unos povrća

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Elizabeth Crego / Alamy / Alamy / Profimedia

Menstrualni ciklus je period koji može biti prilično naporan mnogim ženama.

Neposredno pred menstruaciju, dešavaju se različite promene u telu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neretko se dešavaju i promene u raspoloženju, ali je bitno i da te promene prolaze sa samim završetkom menstruacije.

S obzirom da taj period može biti težak jer se dešavaju promene i u hormonskom statusu, postoje namirnice koje bi u tom periodu trebalo da izbegavate ako želite sebi da olakšate.

Šećer

Poznato je da rafinisani šećer ima brojne negativne posledice po ljudsko zdravlje. Međutim, većina devojaka u predmenstrualnom periodu ima potrebu za povećanim unosom slatkiša. Konzumiranje rafinisanog šećera dovodi do naglog povećanja šećera u krvi, ali i do njegovog naglog pada. Kad se to desi, telo postaje umornije, imate manje snage i konstantno imate potrebu za spavanjem.

Foto: Freepik/Dragana_Gordic

Umesto što biste pojeli jednu celu čokoladu, bolje je da pojedete porciju nekog voća po izboru. Osim što ćete uneti potrebne vitamine i minerale u svoj organizam, neće imati problem sa padom energije u toku dana.

Grickalice

Preterani unos soli takođe nije dobar tokom menstruacije zato što može dovesti do nagomilavanja vode u zglobovima, rukama i nogama. Čips, pomfrit i sličnu hranu bi u tom periodu trebalo da izbegavate, a da se što više okrenete ka zdravoj ishrani.

Kako izazvati menstruaciju koja kasni
Foto: Freepik/freepik

Unosite što više zelenog lisnatog povrća jer ono u sebi sadrži vlakna i minerale, a takođe povećajte unos spanaća. Pijte bar jednu čašu mleka dnevno jer ono sadrži kalcijum u sebi koji pomaže kod menstrualnih tegoba.

Alkohol

Konzumiranje alkohola tokom menstruacije može dovesti do pojave iznenadnog umora i osećaja iscrpljenosti. Posebno obratite pažnju ako pijete određene lekove za ublažavanje bolova tokom menstruacije. Lekovi se ni u kom slučaju ne smeju kombinovati sa alkoholom.

Kako izazvati menstraciju koja kasni
Foto: Freepik/katemangostar

Kafa

Kofein može dovesti do snižavanja krvnog pritiska, zbog čega je moguće da će vam se pojaviti vrtoglavica ili osećaj umora. Savet je da tokom menstruacije smanjite unos kofeina, a povećate unos vode kako bi vam telo ostalo hidrirano. Takođe, dobra zamena za kafu u tom periodu su čajevi poput nane i kamilice, koji pomažu kod problema sa bolovima u stomaku.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar