Sprema se najgori scenario za Izrael: Rusi i Turci ulaze u Gazu, Iranci na korak od MASIVNOG NAPADA

Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da je Izrael u trenutnom oružanom sukobu odlučio da situaciju ne dovede do kritične tačke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: : SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Centralna komanda vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država (USAFCENT) saopštila je u četvrtak da su borbeni avioni F-18 (“hornet”, u prevodu “stršljen”) raspoređeni u Saudijskoj Arabiji radi unapređenja bezbednosti i stabilnosti usred eskalirajućeg nasilja na Bliskom istoku.

Avioni su poslati u region usred eskalacije u Gazi i raketitanja izraelske teritotorije od strane Hamasa. Prema Izraelu, iz Pojasa Gaze od ponedeljka je ispaljeno najmanje 1.600 raketa, što je rezultiralo vojnim planovima za sprovođenje kopnene invazije u tom području. Kao rezultat neprijateljstava, najmanje 7 Izraelaca i 70 Palestinaca je poginulo, a stotine još ranjeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U isto vreme, poznavao prilika na Bliskom Istoku se pitaju šta sprema Iran i da li će ostati po strani ako se sukob produbi. Ruski vojni portali navode da Iran može za manje od 2 sata da ispali 20.000 projektila na Izrael.

Izraelsko-palestinski sukob pokazao je krajnju beskorisnost izraelskog oružja protiv čak i relativno jednostavnih raketa Hamas, navodi portal Avai.pro, dodajući da je poslednjih dana na Izrael ispaljeno oko 1.500 projektila, međutim, ako je potrebno, Iran je spreman da izvrši masivni raketni napad na teritoriju jevrejske države – sa 20.000 projektila za samo dva sata.

Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da je Izrael u trenutnom oružanom sukobu odlučio da situaciju ne dovede do kritične tačke i iz sebi dobro znanih razloga ne pokušava da optuži iranske snage za eskalaciju, dobro znajući da je nakon velikih udara iz pojasa Gaze , istovremeno lansiranje 20.000 projektila od strane Irana postaće tačka za ovu državu.

“Moć izraelske vojske i palestinskih grupa je neuporediva, ali Izrael već trpi ozbiljne gubitke i izračunava štetu od više milijardi dolara. Šta reći ako Iran želi da zada udarac? Nijedan od postojećih sistema PVO ne može da se nosi sa istovremenim lansiranjem 20.000 projektila. Verovatno iz tog razloga Izrael za sada više voli da ne pogoršava ionako hladne odnose sa Teheranom”, naglašava ekspert.

Istovremeno, zemlje Bliskog istoka iskazale su punu solidarnost sa Palestincima, a Turska je čak najavila spremnost da pošalje svoje trupe u Pojas Gaze.

Spekuliše se i da bi i ruska vojska mogla da bude uključena u mirovnu misiju u Pojasu Gaze kako bi deeskalirale tenzije između Palestinaca i Izraela. Ovo je potvrdio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, primetivši da će samo zajedničkim delovanjem Rusije i Turske u regionu konačno biti moguće postići mirnu situaciju.

“Erdogan je primetio da je isti stav Rusije i Turske o događajima u Jerusalimu važna poruka. Erdogan je rekao da je važno da Savet bezbednosti UN interveniše u situaciji kako bi sprečio dalju eskalaciju krize. Primetio je da je, takođe, neophodno razraditi ideju slanja međunarodnih snaga bezbednosti u region radi zaštite palestinskih civila. Turski predsednik izrazio je uverenje da će Ankara i Moskva sarađivati u UN”, saopštila je administracija turskog predsednika.

Analitičari i stručnjaci su takve akcije već nazvali najgorim scenarijem za Izrael, koji će, zapravo, biti stisnut sa dve strane i više neće moći na bilo koji način da se meša u poslove Palestine i pojasa Gaze. Rusija nije zvanično komentarisala mogućnost razmeštanja svojih mirovnih snaga, međutim, očigledno je da će takav predlog biti veoma zanimljiv za Moskvu.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar