OBJEKTIV(NO): Kakav crni derbi! Mogli smo `ladno da prespavamo nedelju! (VIDEO)

Crvena zvezda i Partizan odigrali su bez golova na stadionu „Rajko Mitić“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/e-stock/Stanislav Nedelja

Nema dileme. Gledali smo jedan od najslabijih derbija u skorije vreme.

„Ovo je bio najlošiji derbi u istoriji. Ma, sve je bilo ispod nivoa, prevashodno, suđenje i igra. Ovo ne može da se ponovi. Gledali smo jednu fizičku igru, bez imalo onoga zbog čega smo došli na fudbalsku utakmicu“, rekao je Dobrivoje Tanasijević, nekadašnji predsednik Crvene zvezde.

Uzbuđenja je bilo tamo gde nije trebalo, na ulicama i tribinama. Tamo gde jeste, nije ih bilo – na terenu.

Domaćin je u derbi na stadionu “Rajko Mitić” ušao sa “plus 11” i bilo je jasno kome je potrebnija pobeda. Ipak, da li je baš tako?

Crno-beli su, čini se bili svesni i pre ove utakmice da će teško doći do titule i pored toga što ima još dosta bodova u opticaju, ali šta je sa Crvenom zvezdom? Gde je ona nestala u prethodnih 270 minuta protiv najvećeg rivala?

Pre malo manje od godinu dana, na ovom mestu, gostovao je isti tim, ali u Kupu. Tada je pobedio golom Bojana Ostojića, osujetivši namere Vladana Milojevića da prvi put u karijeri osvoji duplu krunu.

I u tom momentu, kada gledamo prvenstvenu tabelu, Zvezda je imala ogroman suficit od 18 bodova u odnosu na Partizan, pa je takođe pružila bledu partiju.

Šta tek reći za derbi u Humskoj početkom godine, kada su crveno-beli imali “plus 4”, a nisu šutnuli u okvir gola?

Dakle, u prethodna tri meča sa Partizanom, Crvena zvezda ima dva poraza i remi, uz nijedan postignut gol. Razlog za brigu?

Dejan Stanković izgleda ne misli tako. “Zadovoljan sam. Sa ovim momcima sam mesec i po dana, četiri utakmice, a Savo ima prednost, godinu dana, njegova ekipa igra dugo zajedno. Videla se razlika od poslednjeg derbija do sad. Ovo je dug proces, neću odustati. Momci me prate, pravi su vukovi što sam im i rekao danas, i zajedno možemo mnogo toga da napravimo”, rekao je na konferenciji posle utakmice.

Slično rezonuje i Milan Borjan: “Jedna realno teška utakmica. Mislim da smo odigrali prvo poluvreme fenomenalno, bili na lopti, imali smo šanse i nismo ih iskoristili. Ponosan sam na moje igrače i treba ovako da nastavimo”.

Sa druge strane, čini se da je Milošević realnije sagledao stvari. Pre svega kritičnije. “Ušli smo u utakmicu bez dovoljno energije i koncentracije, a mogli smo da imamo i mnogo više problema nego što smo imali. Najbolji deo naše igre bio je početak drugog poluvremena, a on je prekinut više puta, pa nismo mogli ni da igramo. To je jedino objektivno opravdanje koje imam. Kao što vidite, ovde sam jako kritičan, u svlačionici je bilo mnogo žešče”, poručio je posle utakmice.

Na šta je mislio Milošević? Kada je u pitanju prvo poluvreme, jasno je da je najslabija karika bio Lazar Marković, momak kojem je istekao petogodišnji mandate u Liverpulu, a i dalje ne može da se vrati u staru formu i pravi razliku u Superligi.

Rođeni Čačanin je bio slab. Ofanzivno, to nekako i da preživi Milošević, ali veći problem je pravio u defanzivi. Retko kada se “vraćao pozadi” i pomagao Nemanji Miletiću, koji je je 45 minuta igrao sam protiv Gavrića i Rodića, što je Zvezda znala da iskoristi i sve vredno pomena je iskreirala upravo tuda. Stvari su se drastično promenile u nastavku, kada je Filip Stevanović zamenio Markovića i počeo da obavlja svoje zadatke i u odbrani. Od tada se Željko Gavrić više nije video.

Ali doskorašnji član Grafičara jeste nešto pozitivno u derbiju i često ove utakmice nagoveste dobre karijere. Pitajte samo Strahinju Pavlovića.

Stanković je od prvog minuta šansu dao njemu, Veljku Nikoliću i Njegošu Petroviću i definitivno je levokrilni napadač najviše pokazao. Nikolić igra na vrlo delikatnoj poziciji i nije mogao da se istakne pored Natha i Zdjelara, dok je Petrović mogao da “kumuje” golu Partizana, kada je neoprezno loptu vratio Sejdubi Sumi i kada su gosti bili najbliži vođstvu.

A, šta bi sa Gvinejcem? U meč je ušao nervozno, brzo dobio žuti karton i nije najbolje koristio prazan prostor kojeg je bilo na polovini Zvezde. Na sličan način se može analizirati i Umar Sadik, koji se još nije razbudio nakon zimskog raspusta. I dalje čeka prvi gol, a vratio se i svojim “bubicama”, pa smo tako imali nekoliko situacija kada je pas bio realna opcija, a on rezonovao drugačije. Baš kod maločas pomenute prilike.

Napad je taj koji je zakazao, to je jasno. Anemično je izgledala Partizanova ofanziva tokom većeg dela susreta, osim početkom nastavka, kada su, posle očigledno ozbiljnih kritika tokom pauze, gosti pripretili u nekoliko navrata.

I tada ih nije zaustavila Zvezda, već oni koji su tu zbog njih – navijači. Usledio je višeminutni prekid zbog upotrebe pirotehnike i momentum je nestao.

Generalno, više se očekivalo od Partizanovih stranaca. Natho nije grešio, ali nije bio ni dovoljno učinkovit. Asano je bio neprimetan. Ono što je ponovo bilo dobro s njegove strane, pomoći nije izostalo Uroševiću nijednom uz levu aut liniju.

Ono što je za pohvalu kada je Partizanu u pitanju je defanziva, tu nema dileme. Pavlović je po ko zna koji put pokazao zašto je plaćen 10 miliona evra, a Ostojić da i dalje može da odigra na visokom nivou. S obzirom na to da je Zvezda često “koristila” Bena i Gavrića po bokovima, svoj zadatak su uspešno obavili i Miletić i Urošević.

Ipak, prečesto je nedostajala pomoć veznog reda.

Stojković nije imao puno posla, ali je u nadoknadi drugog dela mogao da svojom greškom donese pobedu rivalu, ali je srećom po njega, Ivanić pogodio spoljni deo mreže.

Nije imao puno posla jer su igrači Zvezde uglavnom promašivali, a itekako su imali prilika u prvom poluvremenu.

Takođe, čude njegove odluke da “krade” vreme u finišu meča, jer, opet se vraćamo na početak, pobeda je bila protrebnija Partizanu.

Kada govorimo o crveno-belima, ekipa je veći deo meča odigrala bez klasičnog napadača. Izlaskom Boaćija zbog povrede, šansu je dobio Aleksa Vukanović, koji se nije snašao u toj ulozi.

Defanziva nije imala puno posla, ali je čini se igrala sa mnogo više panike. Degenek i Milunović su grešili, a od starta vodili i oštre duele sa Sadikom i Sumom, od kojih pojedini možda nisu sankcionisani na pravi način.

I tu dolazimo do Lazara Lukića, glavnog arbitra ove utakmice.

Seckao je igru, verovatno previše, na momente nije pokazao pravi autoritet. Videćemo, ali deluje kao da ćemo ponovo gledati Srđana Jovanovića, ako mu obaveze dozvole, naredni put.

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i  android aplikaciji – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar