Pelin je višegodišnja, razgranata biljka sa jakim drvenastim korenjem.
Specifična je po svom gorkom ukusu, a stabla su joj uglavnom prava, manje debljine, bele ili srebrne boje.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Listovi su naizmenično raspoređeni i podeljeni, a odlikuje se još i po tome što su joj listovi mnogo krupniji u donjem delu biljke.
Cvet pelina je sitan i okrugao i uglavnom žut, ređe crven, a svaki cvet je dužine između 1 i 10 milimetra.
U narodnoj medicini, pelin se koristi za lečenje problema sa probavom, upala, groznice, umora, probavnih bolesti i hroničnog zatvora, amenoreje, artritisa, dijabetesa i brojnih drugih oboljenja. Kao homeopatski lek koristi se kod epilepsije, bolesti i smetnji nervnog sistema.
Pelin se, osim toga, koristi za otvaranje apetita, za čišćenje krvi, protiv crevnih crva, protiv insekata, za stimulisanje cirkulacije i rada creva kao i kod kod manjka vitamina C, kao začin u francuskoj kuhinji i kao čaj u kombinaciji sa listovima nane.
Poznato je i alkoholno piće pelinkovac koje se pravi od ove biljke.
Ono što je važno jeste da pelin treba uzimati u propisanim dozama i u tačno određeno vrijeme jer u sebi sadrži tujon koji, ako se ne pridržavamo uputstva i upozorenja, može izazvati neželjene posledice.
Napomena: Stručnjaci ne savetuju trudnicama da uzimaju pelin jer može da izazove abortus, ni dojiljama jer mleko može da im postane gorko.
Komentari (0)