Blekijev put od terena u Žarkovu do Serije A: Odrekao se svega zbog fudbala, jednom čoveku duguje sve

Prošao je srpski štoper trnovit put od beogradskog predgrađa do okršaja sa italijanskim velikanima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kroz godine i godine vrednog rada i truda Nikola Milenković je definitivno izrastao u jednog od najboljih štopera u Evropi.

Tek mu je 23 godine, a on je neizostavan šraf jedne Fiorentine, kao i nacionalne selekcije Srbije, a mnogi mu tek predviđaju veliku karijeru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Popularni “Bleki” je u intervjuu za klupski sajt govorio o svojim počecima, odricanjima i putu do Serije A.

– Počeo sam u Žarkovu, gde sam napravio prve fudbalske korake. Sa 13-14 godina sam odradio prvi trening sa Partizanom, gde je moja karijera krenula u ozbiljnijem smeru. Partizan ima jednu od najboljih škola fudbala u Evropi, koja stvara brojne talente. Fiorentina je dobro upoznata sa tim. Brojni Paritzanovi igrači su odlazili u Italiju, posebno u Fiorentinu. Kada sam prešao u Partizan, počeo sam fudbal da shvatam ozbiljnije. Posle akademije nisam puno igrao, često sam bio na klupi i to je umelo da me zabrine. Bilo mi je teško, ali sam verovao u sebe i bio svestan koliko mogu da ponudim i kada nisam igrao to me je pogađalo – započeo je Milenković.

Otkrio je srpski štoper, koga je prvi uočio i prepoznao njegov talenat.

– Posle omladinske ekipe prešao sam u rezervni tim Partizana, Teleoptik, u kojem igrači skupljaju neophodno iskustvo kako bi se potom priključili prvom timu. Proveo sam godinu dana tu, dolazak Ivana Tomića je bio jako važan. Najpre je trenirao U19 selekciju Srbije, a onda je došao kod nas. Pre nego što je stigao igrao sam mnogo, pa sam se bojao da bih dolaskom novog trenera mogao da se vratim na klupu. Ispostavilo se da je njegov dolazak bio ključan u mojoj karijeri. Iz Teleoptika je prešao u Partizan i ja sam ga pratio. Najpre sam odigrao nekoliko poslednjih utakmica u prvoj sezoni i od tada sam postao standardan. Dok sam bio u omladinskoj ekipi bio sam jedan od retkih bez ugovora. Kada je Tomić stigao i otkrio moj talenat, nisam imao ni omladinski ugovor, a kada je on to čuo, odmah me je ubedio da potpišem prvi profesionalni. Bio je to veliki potez sa njegove strane, a ubrzo sam kroz saradnju sa njim video da stvari idu u dobrom smeru, pa sam potpisao i profesionalni ugovor i shvatio da su stvari postale ozbiljnije. Verovao sam u sebe i to me je odvelo u pravom smeru – objašnjava Milenković.

Neizostavan deo priče bila su odricanja, koja svaki profesionalni fudbaler mora da pregura da bi imao šanse da stigne do samog vrha.

– Brojni fudbaleri mnogo toga da žrtvuju. Ja sam se takođe odrekao velikog broja stvari. Mogao sam da provedem više vremena sa prijateljima umesto da svaki dan budem na režimu škola-kuća-trening. Od samog jutra, probudim se u sedam i u osam uveče se vratim kući. Bilo je naporno. Dešavalo mi se nebrojeno puta da zaspim u autobusu i propustim stanicu, pa da onda moram da se vraćam. Majka bi me zvala u tim slučajevima, jer je bilo čudno što se nisam vraćao kući na vreme. Imao sam jako malo slobodnog vremena i kada nisam bio umoran provodio sam ga sa prijateljima – ističe je “Bleki” pa dodaje:

-Sada imamo vremena za porodicu i prijatelje. Možda je jedini moj problem to što sam daleko od kuće, pa tako ne mogu uvek da budem sa svojim prijateljima. Sada imam više slobodnog vremena nego na početku karijere. Generalno veći deo vremena posvećujem fudbalu. Posle treninga radim individualno, potom u teretani i onda se uvek posvetim oporavku, koji je jednako bitan kao i naporan rad. Posvećujem puno vremena svom telu, jer želim uvek da izvučem maksimum iz njega. Nikada me nije zanimalo opijanje i pušenje na primer, tako da mi nije bilo teško da se odreknem takvih stvari – rekao je Milenković.

Čelnici “Viole” ne puštaju Blekija: Fiorentina podigla cenu za Nikolu Milenkovića



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar