Bitno je da pazite šta UNOSITE u svoj organizam: 5 namirnica koje najčešće dovode do KARIJESA na zubima

Redovna higijena je od presudnog značaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Racool_studio

Ako želimo da nam zubi budu zdravi i lepi, moramo svakodnevno da vodimo računa o njima.

Stomatolozi savetuju redovno pranje i čišćenje zuba uz pomoć konca za zube kako bi se uklonila sva hrana koja je zapala između njih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takođe, bitno je da izaberete četkicu koja nije ni suviše tvrda, a ni meka.

Osim toga, postoje još neke stvari na koje morate da obratite pažnju ako želite da imate lepe zube, a jedna od njih se odnosi i na ono što unosite u svoj organizam.

Glavni neprijatelj zubima je rafinisani  šećer koji se u velikim količinama nalazi u gaziranim sokovima, ali i slatkišima. Ovo su samo neke od mnogobrojnih štetnih namirnica koje doprinose stvaranju karijesa.

Citrusi

Citrusno voće poput limuna i narandže u sebi sadrže limunsku kiselinu koja nagriza gleđ zuba, zbog čega zubi brže propadaju.

Foto: Freepik/Racool_studio

Ako počnete da perete zube odmah nakon konzumiranja ovog voća, limunska kiselina će se raširiti svuda po zubima. Da se to ne bi dogodilo, sačekajte da prođe sat vremena nakon što pojedete voće, pa operite zube.

Bombone

Bombone se lepe za zube što ih sprečava da neutrališu kiselinu. Ona može biti opasna po zube ukoliko bombone jedete redovno. Takođe, stomatolozi savetuju da ni žvakaće gume ne žvaćete često jer doprinose stvaranju karijesa na zubima.

Foto: Freepik/Racool_studio

Gazirani sokovi

U jednoj limenci soka ima 10 do 11 kašičica šećera. Takođe, gazirana pića u sebi sadrže limunsku i fosfornu kiselinu koji oštećuju gleđ zuba. Savet je da ih izbegavate kad god možete ili da ih pijete umereno.

Hrana

Bilo koju hranu da jedete, tokom žvakanja ona zapada za zube. Zbog toga je glavni korak nakon pranja zuba da ih pažljivo očistite uz pomoću konca.

Foto: Freepik/bristekjegor

Na taj način ćete biti sigurni da ste uradili kompletnu higijenu zuba i time sprečili mogućnost nastanka karijesa.

Alkoholna pića

Alkoholna pića dovode do suvoće usta i sprečavaju proizvodnju pljuvačke, što je onemogućava da na prirodan način čiste zube. Štetne kiseline iz alkohola mogu dovesti do bolesti desni, ali i zuba.



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar