Stigla zvanična potvrda: Trudnice i osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da prime VAKCINU ovog proizvođača

U ovom dokumentu dodaje se da Fajzerova vakcina ne bi trebalo da se zameni bilo kojom drugom i da nakon prve doze treba primiti i drugu dozu iste vakcine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Zulkarnain / Xinhua News / Profimedia, Konrad Bk / Alamy / Alamy / Profimedia

Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19, zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila.

– Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv kovid-19 Pfizer-BioNTech vakcinom, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. Daje se intramuskularno u dve doze (svaka doza od 0,3 ml) sa razmakom od tri nedelje (21 dan) između doza – piše u dokumentu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U ovom dokumentu dodaje se da Fajzerova vakcina ne bi trebalo da se zameni bilo kojom drugom i da nakon prve doze treba primiti i drugu dozu iste vakcine.

– Nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine drugim COVID-19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Pfizer-BioNTech vakcine treba da prime i drugu dozu Pfizer-BioNTech kako bi kompletirale seriju vakcinacije – kaže se u dokumentu.

U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.

Trudnice se posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar