Banka u Srbiji uvodi velike promene: UKIDAJU ŠALTERE, plaćanje računa samo preko interneta

Zbog pandemije banke su zabeležile znatan pad potražnje za gotovinom - u proseku 20 odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U jednoj poznatoj banci u Srbiji je rečeno da će u skorije vreme plaćanja biti gotovo moguća samo “online” preko aplikacija ili računara, nezvanično saznaje Alo.rs.

Tradicionalno stajanje u redu odlazi u prošlost, a pitanje je vremena kada će zvanično biti donesena ta odluka. Iz banke su rekli da se sve više građana interesuje za plaćanje kod kuće jer im je mnogo lakše nego da čekaju u redovima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, ima i onih koji žele da dođu u banku, pa je tako jedan gospodin rekao kako voli da dolazi u banku i ispriča se sa radnicima i kako “njenu niko ne može da zabrani da dolazi u banku ako na taj način želi da izmiri svoje obaveze”.

Svakako je cilj modernizacija, ali i da se olakša svima ceo proces i da se uradi ono što je u najboljem interesu građana.

Novine u svetu

U Nemačkoj su neke zbog toga isključile deo bankomata iz upotrebe. Smanjena je i potražnja za potrošačkim kreditima, manja su nedozvoljena prekoračenja po tekućim računima. Novac se troši oprezno, piše B92.

Iako se papirni novac sve češće zamenjuje karticama i mobilnim digitalnim novcem, mnogima je i danas život bez gotovine nezamisliv. U skorijoj budućnosti umesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u bankomat, za podizanje gotovine biće dovolno samo pogledati bankomat, piše HRT, a prenosi Poslovni dnevnik.

Takvi bankomati se već koriste u svetu, a preteča je Kina u kojoj je još pre deset godina postavljen bankomat sa podrškom za prepoznavanje lica kao načina verifikacije korisnika. Ista tehnologija je počela da se primenjuje i u Španiji.

Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprečavaju prevare i upotrebu fotografija, videa ili maske za potvrdu identiteta. Sve što korisnik treba da uradi jeste da upiše svoj jedinstveni identifikacioni broj, te da stane ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica. Kao prednost takvog načina korišćenja bankomata, bez kartica, naglašena je sigurnost jer kartice mogu biti ukradene.



Izvor: Alo

Komentari (1)

  1. 8000 radnika je izgubilo posao u bankarskom sektoru od dvehiljadite, a sa ovim ce otarati jos par hiljada salterakih radnika.... Bravo samo profit za gazde, j bs narod nek se snalazi.

    Odgovori

Ostavite komentar