Dr Dunjić UPOZORAVA na opasnosti u kući: Ne koristite OVE deterdžente, ne telefonirajte BEZ slušalica

Specijalista objašnjava zašto treba da smanjimo korišćenje hemije, a zašto metal i plastiku zameniti drvom i vunom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/K1 televizija

Doktor Slobodan Dunjić objasnio je kakvo dejstvo imaju svakodnevno zračenje i hemija kojima smo izloženi u sopstvenom domu, i dao savete za zdraviji život.

– Nama je priroda kada izađemo na kej ili u park. To nije prava, nego urbanizovana priroda. Naravno, bolje to nego da se sedi u stanu, ali najbolje je da se potrudimo da što češće odemo u selo, na njivu, u šumu. Treba šetati po seljačkom putu, a ne po asfaltu, dokazano je da je pritisak na kosti manji. Umesto da odmorimo mozak, mi idemo u kafiće i gužvu. Postali smo zavisinici od telefona, interneta. Treba da kažemo sebi, dva sata ću da šetam i ostaviću telefon kod kuće, pa makar se svet srušio. Treba čitati knjigu, pomerati očne jabučice na taj način a gledati u fiksnu sliku, a ne u ekran koji se pomera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na ovaj način, dr Slobodan Dunjić, specijalista opšte medicine i lekar integrativne medicine, objašnjava na koji način nam šteti zračenje mobilnog telefona, zašto treba da smanjimo korišćenje hemije i zašto u kući i stanovima treba da imamo drvo i vunu, umesto metala i plastike.

UMESTO METALA U STANOVIMA, TREBA NAM DRVO

Umesto da po kući i stanu pokazujemo koliko imamo novca kupujući predmete od loših materijala koji nam dugoročno nanose štetu po zdravlje, treba da se okrenemo prirodi, kaže doktor integrativne medicine.

– Nije džabe što u Švajcarskoj, Nemačkoj i bogatim zemljama kuće prave od prirodnih materijala, kao što su kamen i drvo, kaže doktor. Imamo u kući previše metala, predmeta koji su kao antene, jer pojačavaju zračenje. Zatim, imamo predmete koji se prave od nafte i plastike. Umesto toga, treba da koristimo više drveta i vune, zapravo svih prirodnih materijala, kaže dr Dunjić.

NE KORISTITI JAKE DETERDŽENTE I FARBE

Dr Dunjić je ranije objasnio greške koje pravimo sa vitaminima, ali nije samo ishrana važna, treba da obratimo pažnju na razne hemijske agense koje koristimo, kao što su kozmetika, šminka, tečnost za sudove, pranje veša i čišćenje kuće.

On upozorava na činjenicu da ne znamo dovoljno o sastojcima kućne hemije, koju svakodnevno koristimo u svom domu ili na koži tela i lica. Iako dr Dunjić ne navodi konkretne primere štetnih hemikalija, navodi da su se kriterijumi za njihovo ispitivanje izmenili i da, shodno tome, ponekad jednostavno ne znamo šta je sastojak nekog preparata.

– Smanjila su se ispitivanja na životinjama tako da se hemijske supstance ne ispituju kao ranije i ne znamo kolika je njihova toksičnost u novijim proizvodima. Govori se o nekoj brojci više od 100.000 supstanci, za koje ne znamo kakva je njihova toksičnost, a koristimo ih svakodnevno. To znači, od deterdženta za sudove do farbe za kosu. Ne treba koristiti jaku hemiju i kada kažu da jedna kap deterdženta opere 100 tanjira, to sigurno ne treba koristiti, jer je ekstremno jako. Onaj blagi, koji slabo pere, mnogo je bolja opcija, kaže Dunjić.

Foto/Pexels.com

ZRAČENJE UTIČE NA DECU U TRUDNOĆI?

Kako tvrdi dr Slobodan Dunjić, držanje elektronskih uređaja kao što su laptopovi na stomaku, kod trudnica može da nanese štetu plodu i razvoju deteta.

– Majke koje previše koriste uređaje, telefone i laptopove, naročito ako ih drže na stomaku, mogu da nanesu štetu, jer niskofrekventni talasi utiču na razvoj mozga i hipofize kod deteta. Zbog toga dolazi do hiperaktivnosti, objasnio je doktor.

Epidemiolozi UPOZORAVAJU na porodične infekcije: Još DVE bebe na jugu Srbije zaražene koronavirusom

Hiperaktivnost može biti jedan od signala autizma, mada nije nužno primećen kao simptom u svakom delu spektra. Potrebno je još istraživanja na ovu temu ali doktor kaže da svakako ne savetuje budućim mamama da drže uređaje blizu stomaka.

– Znamo da laptop inače zrači na udaljenosti od četiri metra, pa kako da ne zrači ako je direktno na telu? Ruter takođe noću treba isključivati i nikako ga ne držati u spavaćoj sobi, jer zrači na udaljenosti od 250 metara. Zloupotreba uređaja je štetna ne trenutno, nego na duže staze. Bolest štitne žlezde je takođe često posledica zračenja, kaže dr Dunjić.

SPIKERFON I SLUŠALICE SU NAJBOLJA OPCIJA

Prema njegovim rečima, važno je da telefon punimo u dnevnoj sobi što dalje od sebe, da koristimo slušalice koje imaju žice, umesto bežičnih, i da koristimo spikerfon dok razgovaramo telefonom. Na taj način smanjujemo rizik od preteranog izlaganja zračenju, o kojem je svakako potrebno još istraživanja, ali dok nauka ne bude dala definitivne podatke, on savetuje da korišćenje mobilnog telefona smanjimo na minimum ili barem adaptiramo način na koji mu se izlažemo.

– Treba da se krećemo dok pričamo telefonom, da ne stojimo na jednom mestu, ne sedimo i ne ležimo. To je zato da nam se to zračenje ne bi skoncentrisalo na jednu tačku na telu. Jedna mobilna kompanija u Italiji je izgubila spor protiv zaposlenog za koji je dobio kancer, jer je svakodnevno bio izložen zračenju sa istog mesta, kaže Dunjić.

 Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar