Menjaju se PRAVILA za vozače: Od 1. maja nove oznake na gumama u EU

Cilj novih oznaka je da pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: freepik.com

Evropa će, prva u svetu, od 1. maja početi da koristi oznake prijanjanja na ledu za pneumatike na kojima će imati QR kod.

Oznake će biti izmenjene u celoj EU, a obavezne su na pneumaticima proizvedenim posle aprila ove godine, dok će nove oznake početi postepeno da se pojavljuju na pneumaticima u prodaji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Cilj novih oznaka je da pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmere na izbor bezbednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika.

Univerzalni pneumatici, letnji pneumatici i zimski pneumatici bez šiljaka koji se prodaju u EU, dobili su prve EU oznake 2012. godine, a bile su obavezne na pneumaticima za putnička, SUV i kombi vozila. Neophodne informacije uključivale su otpor kotrljanja, mokro prijanjanje i spoljašnju buku usled kotrljanja.

Staviš i ne misliš: Nokian pneumatici voze do 128.000 kilometara?! (VIDEO)

Oznake se sada menjaju tako da informacije moraju da pokriju i prijanjanje na snegu i ledu, uz obnovljenu prethodnu skalu i dodat QR kod, a ovaj zahtev se ne odnosi na zimske pneumatike sa šiljcima. Pneumatici za kamione i autobuse neće imati simbol za prijanjanje na ledu.

QR kod je nova stavka na oznaci pneumatika pomoću koje možete doći do opsežne baze podataka koja prikuplja informacije o svim pneumaticima dostupnim na evropskom tržištu. Oznake pneumatika će u budućnosti biti dodatno proširene i na njima će biti navedeno habanje pneumatika i kilometraža.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar