Ako ručate meso, obavezno jedite i OVO POVRĆE: Tajna je u načinu pripreme – ovako ćete sačuvati vitamine

Doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, otkrio je koja je namirnica obavezna ako želimo da unesemo više vitamina C

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com

Doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, otkrio je koja je namirnica obavezna ako želimo da unesemo više vitamina C.

– Da li je korisno da deca jedu mladi krompir ili matori krompir? Obavezno mladi – rekao je profesor Perišić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Puni su vitamina C, moramo ih pet minuta samo kuvati, i ne ljuštiti se. Očuvan je kvantum vitamina C, koji je poželjan baš u ovo vreme. Kada neko ruča, uz komad mesa treba da uzima vitamin C i to je mladi krompir, a ukoliko ga prepečemo, ubili smo vitamin – rekao je on u Jutarnjem programu Prve TV.

Profesor Perišić je upozorio da mladi krompir ne bi smeo da se peče dugo, niti da se kuva duže od desetak minuta, jer će izgubiti najveći deo vitamina.

Brza posna jela od krompira – najukusniji recepti

– Ako ga kratko zapečemo u rerni, 5-10 minuta, ako duže onda će propasti, temperatura uništava vitamin C. Ispeći će se, mlad je, ima puno vode, a nema mnogo skroba. U mladom krompiru ima dosta fruktoze i saharoze. U redu je, ali je termolabilan, biće uništen ako se duže termički obrađuje – rekao je on.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar