Scenaristkinja “Dare iz Jasenovca” o Milanoviću: Hrvati nemaju boljeg, pa moraju da trpe tog ORANGUTANA

Predsednik Hrvatske kazao je i da se u jasenovačkom logoru dogodio genocid

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ata Images/Antonio Ahel, EPA

Zoranu Milanoviću bi bolje bilo da se okane komentarisanja filma i stvari koje ne razume, a više da se bavi politikom.

Ovako je za Objektiv scenaristkinja filma „Dara iz Jasenovca” Nataša Drakulić prokomentarisala najnovije antisrpske poruke hrvatskog predsednika, koji je bagatelisao brojkom monstruozno ubijenih Srba u najvećem ustaškom logoru svih vremena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SRAMNE IZJAVE

Milanović je u četvrtak, povodom obeležavanja 76-godišnjice proboja poslednjih zatvorenika iz Jasenovca, izjavio da je na tom mestu stradalo najviše 100.000 ljudi. Tom prilikom on se osvrnuo i na film Predraga Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca” za koji je rekao da je jeftin.

– Neke strane tvrde da je ovde poginulo 700.000 ljudi, što je nemoguće. Govorili su to još dok sam ja bio srednjoškolac. Ubijeno je 100.000 ljudi. Gledamo filmove iz Beograda, mislim na „Daru iz Jasenovca”, jeftin je i neuverljiv. Način funkcionisanja logora autori su prikazali kao da je ubijeno nekoliko hiljada ljudi, a hteli su pokazati da je ubijeno 700.000 – rekao je Milanović.

Međutim, na tome se nije zaustavio. Predsednik Hrvatske kazao je i da se u jasenovačkom logoru dogodio genocid, ali, pre svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, koji su, kako je rekao, tretirani kao neprijatelji jer su „pružali otpor”.

Drakulićeva za naš list poručuje da ni ona ni Antonijević namerno nisu želeli da pojeftinjuju žrtve prikazivanjem brojki.

– Mi u filmu svesno nismo nigde prikazali brojku žrtava, a stavili smo sve scene zločina koji su se zaista dogodili. Da ga je gledao, video bi da brojka nigde nije navedena niti nagoveštena, jer se želelo izbegavanje prljanja žrtava na bilo koji način. O politici Milanovića, koja mi se gadi, dovoljno govori to šta je uradio 2015, zatvarajući granicu sa Srbijom kada je hrvatskoj trgovini naneo više štete nego koristi. Prema tome, neka se on bavi politikom, ako uopšte i to zna da radi i neka se mane filmova. Problem je što oni u ovom trenutku nemaju nikog boljeg, pa moraju da trpe tog orangutana – slikovito je objasnila naša sagovornica.

Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek / HM CROPIX / Sipa Press / Profimedia

MALO PAMETNIJI OD KOLINDE

Scenaristkinja ističe da namera filma ni u jednoj opciji nije bila da promeni mišljenje Milanovića o strahotama Jasenovca.

– Svakako da ni Gaga ni ja, praveći Daru iz Jasenovca, nismo očekivali da će Milanović promeniti mišljenje. O mnogim drugim stvarima on lako menja stav, ali o Jasenovcu sigurno nikad neće.

Moguće je da je on pametniji od Kolinde, koja je imala mnogo ispada, ali ima stavove koje lako menja i ponaša se u skladu sa tim kad mu šta i kako odgovara.

Nije mi jasno šta je želeo da postigne ovom glupom izjavom, pa mu opet poručujem da se više bavi politikom, a manje onim stvarima u koje se apsolutno ne razume – dodaje Drakulićeva.

POIGRAVANJE SA ŽRTVAMA

Upitana da prokomentariše da li je Jasenovac uopšte mesto da Milanović izađe pred javnost sa ovakvim izjavama, Nataša Drakulić kaže da je po sredi velika bruka šefa hrvatske države.

– Nije bio ni povod ni mesto da on uputi reči koje vređaju svakog Srbina, u kojima se kao od šale poigrava sa brojkama. Lično mi to ne smeta mnogo, jer sam od te bagre dobijala pretnje, dobijam ih i sada kad me vređaju i govore šta mi sve treba uraditi, ali to je njihov problem što ne umeju da prihvate istinu koja se vidi iz filma „Dara iz Jasenovca” – zaključuje Drakulićeva za Objektiv.

Piše: Goran Mitrović

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 24. i 25. APRIL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Milanoviću, (kako piše jedsan komentator) jel' sada mirnije spavaš nad ovih 100 hiljada stradale braće u Jasenovcu

    Odgovori

Ostavite komentar