Predsednik Vučić MIRI Rusiju i Ameriku u Beogradu: Putin i Bajden na samitu veka na Dedinju?

Dvorski kompleks na Dedinju mogao bi da bude mesto na kojem će lideri dve moćne sile razgovarati o stabilizaciji odnosa, otkriva naš izvor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Sukob dve svetske sile Rusije i Amerike mogao bi da se okonča na leto, kada postoji mogućnost da se šefovi država Vladimir Putin i Džozef Bajden sastanu na „neutralnom terenu”.

Srbija, kao jedina zemlja na Balkanu koja se formalno opredelila za vojnu neutralnost, a koja ima partnere i na istoku i zapadu, u toj podeli karata može da bude određena kao lokacija za važan sastanak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Balkan je mesto gde se prepliću interesi velikih sila, a Srbija je regionalni lider i neguje odlične odnose sa Moskvom, na evropskom je putu i radi na unapređenju saradnje sa zapadnim partnerima. Ako Rusi i Amerikanci odrede Srbiju kao „neutralan teren” za važan sastanak, jedna od mogućih lokacija je Beli dvor na Dedinju – otkrivaju naši izvori.

SRBIJA NAJPOŽELJNIJA OPCIJA

Pitanje može li Beograd kao neutralan teren da bude domaćin sastanku Putina i Bajdena otvorili su ruski mediji.

– Ako za ove pregovore tražite istinski neutralnu zemlju, čini se da je Srbija najpoželjnija opcija – navode ruski mediji.

Mada se Beograd za tu ulogu nije kandidovao, kako napominju, ne sumnjaju da bi to učinio ako bi bilo nagoveštaja da bi tako nešto bilo moguće i sa radošću bi pristupio organizaciji takvog događaja.

ODUŠEVLJEN KOMPLEKSOM

Nije slučajno Beli dvor na Dedinju jedna od mogućih lokacija za sastanak Putina i Bajdena. Srpski mediji su pisali da, kada je Putin došao u zvaničnu posetu Beogradu 2001. godine, na poziv tada prvog čoveka Jugoslavije Vojislava Koštunice, on nije odseo u luksuznim beogradskim hotelima, već je, na sopstveni zahtev, prenoćio u Belom dvoru.

– Putin je bio oduševljen kompleksom na Dedinju, rekavši da ga podseća na neki od dvorova u Rusiji – pisali su tada mediji, a do povratka Karađorđevića niko više od stranih državnika nije prespavao u Belom dvoru.

NAČELAN DOGOVOR

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da je predložio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da održe sastanak tokom ovog leta u Evropi, a iz Kremlja je stigao odgovor da će biti potrebno vreme da se razmotri predlog o sastanku na “neutralnom terenu”. U međuvremenu, Finska i Austrija izrazile su spremnost da ih ugoste, dok gradove poput Beča, Ženeve i Helsinkija favorizuje to što su oni prilično ustaljeni kao neutralna mesta za sretanje državnika.

Ipak, Srbija je primer zemlje koja je prodrla u vrh svetskog interesovanja po svojim pozitivnim dostignućima u borbi protiv koronavirusa i
navodi se kao faktor stabilnosti na Balkanu, pa bi dozvola da organizuje samit dvojice državnika bila velika diplomatska pobeda naše zemlje.

VELIKI UGLED SRBIJE I VUČIĆA

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš za Objektiv kaže da se mesto susreta predsednika Bajdena i Putina bez ikakve sumnje bira sa velikom pažnjom u Vašingtonu i Moskvi.

– Srbija i Vučić mogu da budu domaćini, imaju veliki ugled u svetu. Ne bez razloga, jer domaćin mora da bude prihvatljiv za obe strane, naročito u ovom trenutku kada njihovi odnosi nisu na visokom nivou. Srbija se s razlogom pominje kao jedno od mogućih mesta susreta, jer ne samo da je vojno neutralna, ona je poslednjih godina stekla veliko poštovanje kao međunarodni činilac širom sveta, pa i u Americi i u Rusiji. Predsednik Vučić ima odlične lične odnose sa obojicom lidera i to je, po mom mišljenju, najvažnija preporuka da Srbija bude domaćin ovakvom susretu – smatra Dragaš.

On ističe da je malo zemalja u svetu, a još manje lidera koji mogu da se pohvale da imaju dobar lični kontakt i sa Bajdenom i sa Putinom.

– Predsednik Vučić je jedan od njih. Korist za Srbiju od jednog ovakvog sastanka bila bi ogromna, pre svega u političkom smislu, kao pružaoca dobrih usluga u jednom važnom istorijskom momentu kada dve velike svetske sile treba da nađu kompromis oko važnih pitanja koja se tiču celog sveta. Već samo pominjanje Srbije kao mogućeg organizatora ovog samita šalje važan signal o visokoj poziciji naše zemlje i predsednika Vučića u najvišim međunarodnim krugovima – navodi Dragaš.

DAČIĆEV PREDLOG

Inače, Ivica Dačić je kao šef srpske diplomatije pre tri godine predložio da se najavljeni susret Vladimira Putina i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa održi u Beogradu. To nije nova ideja s obzirom na to da je srpska prestonica već bila odabrana kao „neutralan teren” i mesto susreta ruskog i američkog pregovarača – Vladislava Surkova i Kurta Volkera, kada su dve sile ukrstile koplja oko razrešenja krize u Ukrajini.

Piše: MARIJA R. ILIĆ

OVU ALI I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 21. APRIL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Teško da će Bajden i Putin doći u Beograd. Strana štampa bruji o tome da smo država visoke korupcije, leglo mafije i neefikasnog pravosuđa. Nikom ne pada na pamet da dolaskom u Beograd pokvari svoj imidž.

    Odgovori

Ostavite komentar