Ovo je do sada NAJTEŽI zabeleženi slučaj koronavirusa: Majka još u trudnoći ZARAZILA bebu

Novorođenče je na respiratoru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Lekari kragujevačke Klinike za neonatologiju bore se za život novorođenčeta koje je na svet došlo pre sedam dana, zaraženo koronom. To je prva beba u ovom delu Srbije koja je priključena na respirator.

Prema rečima načelnice Klinike za neonatologiju dr Dragane Ristić, “porodilja, majka deteta, je iz Trstenika, a porodila se u Kraljevu. Nije znala da je zaražena, jer bila asimptomatski nosilac virusa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Koronu je prenela bebi u trudnoći, verovatno preko placente. Odmah nakon rođenja, beba je u prvih tri sata razvila temperaturu i poremećaj disanja. U Kraljevu je urađen antigenski test koji je pokazao covid. Prvog dana je dete prebačeno kod nas, u Kragujevački klinički centar, gde je potvđen i PCR test.

Novorođenče je na respiratoru, na veštačkim plućima. Još uvek nije u stabilnom stanju, životno je ugroženo, jer ima komplikacije COVID – a koje postoje. Ima zapaljenjske parametre koji govore da je u Citokinskoj oluji, koja može da bude fatalna, kaže dr Ristić.

Ovo je, prema rečima lekara, najteži do sada slučaj covida kod dece u ovom delu Srbije.

Do sada su deca, koja su bila zaražena, imala lakše simptome – temperaturu, curenje nosa ili retko lakši oblik upale pluća.



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar