Detalji optužnice protiv Šalje: Pripadnici OVK imali TAJNU BAZU gde su svirepo mučili i ubijali Srbe

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Nekadašnji pripadnik terorističke OVK Pjeter Šalja (58) zvani Ujku tereti se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. godine sa drugim pripadnicima svoje jedinice zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u albanskom mestu Kukešu.

– Imali su zajednički cilj delovanja koji je podrazumevao vršenje krivičnih dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva – navodi se u redigovanoj optužnici protiv Šalje koju su objavila Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, nakon što je juče iz Belgije izručen Hagu i smešten u pritvor.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine “proizvoljno lišavanje slobode”, “surovo postupanje”, “mučenje” i ubistvo”, počinjenih u fabrici metala u Kukešu, približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. godine.

Ta krivična dela je, kako smatra tužilac, izvršio svojim činjenjem i nečinjenjem opisanim u optužnici i svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, nalaze se Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići dok su imena ostalih redigovana.

Tokom čitavog perioda na koji se odnosi optužnica, OVK je svoju bazu u bivšoj fabrici metala u Kukešu u Albaniji koristila za razne vojne svrhe, kao što su prijem, čuvanje i distribucija opreme i zaliha, regrutovanje dobrovoljaca i priprema i tranzit pripadnika OVK koji su odlazili na borbene linije ili se vraćali sa njih.

Takođe su u njoj zatvarana saslušavana lica za koja se sumnjalo da sarađuju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju OVK.

– Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih u fabrici metala u Kukešu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima – navodi se u optužnici i dodaje da je Šalja bio svestan činjenice da je u toku oružani sukob i znao je da su žrtve lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima.

Ramuš Haradinaj Foto: Youtube printscreen/B92

Pjeter Šalja se tereti da je sa umišljajem učestvovao u proizvoljnom pritvaranju i držanju lica u zatočeništvu u fabrici u Kukešu, gde su pritvorenici u improvizovanim ćelijama svakodnevno premlaćivani i zlostavljani, kako fizički tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja.

– Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad – piše u optužnici.

Šalja je, kako se navodi, sam i sa drugim pripadnicima OVK tukao osobu ili osobe čija su imena redigovana, između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicama i noževima.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da su 4. juna 1999. ili približno tog datuma, izvesni pripadnici OVK, među kojima je bio i Šalja, svirepo pretukli jednog zatvorenika.

Premlaćivanje je trajalo do duboko u noć i pripadnici OVK koji su učestvovali u tom zlostavljanju su na zatvorenike pucali i ranili ih….Posle su nastavili da ih tuku zbog čega su neki preminuli.

Pritvorenici su držani u Kukešu bez dovoljno hrane i vode u neadekvatnim sanitarnim i higijenskim uslovima, kao i u neadekvatnim uslovima smeštaja i zdravstvene brige…

Šalja je 15. aprila izručen Hagu iz Belgije gde je mesec dana ranije uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom 19. aprila biće pozvan da se izjasni o optužnici i krivici odmah ili u roku od 30 dana.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgovornosti na teret se stavljaju u drugoj optužnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Sud je pozvao Šaljine žrtve da se prijave sudu za formalno dobijanje tog statusa u procesu koji će biti sproveden protiv njega.

– U borbi za pravdu, ne smemo zaboraviti žrtve krivičnih dela iz optužnica koje je podiglo moje tužilaštvo. Učestvovanje žrtava u postupku predstavlja jedan od načina kojim se obezbeđuje da žrtve ne budu zaboravljene – naveo je specijalizovani tužilac Džek Smit.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar