Srbija apsolutni LIDER Zapadnog Balkana: Objavljene brojke koje pokazuju USPEH ekonomije naše zemlje

Prema podacima MMF-a Srbija sa 1 odstom pada BDP-a u godini korone, odnosno 2020. godini, najbolja je među zemljama Zapadnog Balkana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Dušan Milenković

Ekonomski rast Srbije u 2021, kao i u 2022, biće veći nego što se prognoziralo početkom godine, ocenila je Svetska banka u ažuriranim ekonomskim prognozama za ekonomije Evrope i Centralne Azije.

U delu izveštaja o Srbiji, Svetska banka je navela da se očekuje da oporavak od recesije zbog kovida-19 počne ove godine, a na rast će pozitivno delovati nedavno najavljeni novi paket mera za podršku građanima i ekonomiji u vrednosti 5,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rast BDP Srbije u 2021. Svetska banka sada prognozira na 5 odsto, što je za 1,9 procentnih poena više nego što se očekivalo u januaru, a u odnosu na pad u 2020. od 1 odsto.

U 2022. bi rast trebalo da bude 3,7 odsto, za 0,3 procentna poena više nego u prethodnoj prognozi, a u 2023. BDP Srbije bi trebalo da poraste za 3,9 odsto, što su odlične vesti za našu zemlju.

Prema podacima MMF-a Srbija sa 1 odstom pada BDP-a u godini korone, odnosno 2020. godini, najbolja je među zemljama Zapadnog Balkana.

Prva je Srbija sa padom od samo 1 odsto, dok je na poslednjem mestu Crna Gora koja je pretrpela katastrofu sa čak 15,2 odsto pada BDP-a.

Tabela pada BDP-a glasi ovako:

– Srbija: -1%
– Albanija: -3.5%
– Severna Makedonija: -4.5%
– Bosna & Hercegovina: -5.5%
– Crna Gora: -15.2%

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar