8 GREŠAKA koje pravimo kad kupujemo novu obuću, a nismo ih svesni: Stvaraju PROBLEM sa leđima i stopalima

Kupovina novog para cipela i nije tako jednostavna kao što se čini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Nekim osobama je zbog veličine stopala ponekad teško da nađu odgovarajuću obuću.

Ako ne možete da nađete cipele vašeg broja, možda ćete morati da poručite vaš broj.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, čak i kad nađemo naš broj, pravimo neke greške pri izboru obuće.

Zanemarujemo položaj pete

Položaj pete je bitan zato što ona služi da podupremo stopalo. Treba da vodimo računa da peta cipele bude direktno ispod pete stopala. Ako je malo bliže sredini, ravnoteža tela neće biti dobra i brzo ćete se umarati.

Foto/Pexels/Andrea Piacquadio

Kombinujemo visoke potpetice sa šiljatim vrhom

Previsoke potpetice ili previše zašiljeni prsti mogu da povrede stopalo. Na taj način će pritisak na prstima biti veliki, pa je zbog toga bolje izabrati jedno ili drugo. Ako obuvate cipele sa visokom petom, prostor za prste mora da bude širok.

Ne vodite računa za koju aktivnost kupujete patike

Različiti sportovi zahtevaju i različitu obuću. Ako planirate da igrate košarku, nemojte kupovati patike za fudbal. Postoji razlog zašto treba da za različite aktivnosti i sportove nosimo određenu vrstu obuće.

Foto: Freepik/marymarkevich

Pazimo samo na veličinu

To je sasvim logično jer želimo da nam obuća bude što udobnija. Ali obratite pažnju i na ostale delove obuće, kao što su pertle, potpetice, kaiševi na sandalama…

Foto: Freepik/ master1305

Isprobavamo cipele na prostirkama

U mnogim radnjama postoje mekane prostirke na kojima se možete izuti i probati nove cipele ili patike. Pokušajte to da izbegnete jer mekane prostirke čine tabane mekšim, pa se može desiti da kupimo pogrešan par cipela. Siđite sa strunjače i prošetajte po prodavnici da biste se uverili da li su udobne.

Kupujemo previše otvorene cipele

Kod nekih sandala gornji deo ima samo nekoliko kaiševa koji ne mogu dovoljno da pričvrste nogu. Zbog toga postoji opasnost da prilikom hoda izvrnete i povredite nogu.

Foto: Freepik/marymarkevich

Ne uzimamo u obzir oblik stopala

Anatomija stopala igra veliki uticaj kad je izbor obuće u pitanju. Glavni faktor je dužina nožnih prstiju, a postoje tri vrste stopala. Kod egipatskog tipa, najduži nožni prst je palac, a dužina svakog prsta je kraća od prethodnog. Za takav oblik stopala, najbolji izbor su cipele sa izduženim ili okruglim prstima.

Foto: Freepik/karlyukav

Kod rimskog oblika stopala, prvi, drugi i treći prst su iste dužine. Ljudi sa ovakvim stopalima treba da nose cipele sa kvadratnim i okruglim prstima. Kod grčkog tipa, najduži nožni prst je drugi. Šiljati prsti su najbolji izbor u ovom slučaju.

Koristimo pogrešne čarape kad isprobavamo cipele

Ako kupujete zimske cipele, nema smisla da ih isprobavate u letnjim, tankim čarapama. Zimi ćete sigurno nositi deblje čarape, pa jedan takav par ponesite sa sobom kad budete išli u kupovinu takve vrste obuće.

Na šta vi najčešće obraćate pažnju kad je kupovina obuće u pitanju?



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar