Izdao Amfilohija: Krivokapić SRBOMRZAC gori od Mila – ima samo jedan CILJ

Sraman potez crnogorskog premijera - pokrenuo smenu ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave da se "u Srebrenici nije dogodio genocid"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Petar Jovanovic

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nastavio je da produbljuje političku krizu u zemlji, hrleći ka jednom cilju – izbacivanje Srba sa svih ključnih državnih funkcija.

Raskol sa Demokratskim frontom (DF), koji mu je i omogućio da zasedne u premijersku fotelju, više ne može da se sakrije, a tenzije je zaoštrio odlukom da razreši ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, zbog izjave da se “u Srebrenici nije dogodio genocid”. Ova odluka usledila je nakon reakcije ambasada SAD i Velike Britanije, koje su od Krivokapića zahtevale da se ogradi od izjave Leposavića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

POKRENUO PROCEDURU

Krivokapić je saopštio da je pokrenuo proceduru opoziva ministra Leposavića, kao i da je spreman da podnese ostavku ako aktuelna vlada ne radi dobro.

Podsetimo, Leposavić je rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada to bude, kako je rekao, nedvosmisleno utvrđeno.

– Haški tribunal je kompromitovan, jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu – poručio je Leposavić, a međunarodna zajednica je oštro osudila njegovu izjavu.

On je naveo i da je u međuvremenu Haški tribunal izgubio legitimitet.

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja istakao da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanju bio istup u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

– Izjava je ostala na istom tonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz, nego sam reagovao u ime Vlade Crne Gore i rekao ono što je činjenica. Tražio sam ostavku Leposavića, jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost – rekao je Krivokapić u vanrednom obraćanju medijima.

To je, ističe, uradio želeći da zaštiti integritet ove vlade.

– Pošto je Leposavić ostao dosledan svom stavu, doneo sam tešku odluku – predlog o razrešenju člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića. On je čovek retke intligencije i izuzetnog poznavanja prava. Da je to uradio ministar poljoprivrede, ja bih rekao uradio je iz neznanja. Ali on je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove –predočio je Krivokapić.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je ugled Crne Gore kao zemlje koja ide ka Evropkoj uniji (EU), ugrožen izjavom o Srebrenici koju je dao ministar Vladimir Leposavić.

Leposavić je, na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta, relativizovao odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan, jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu. Međunarodna zajednica je oštro osudila njegovu izjavu.

ANTISRPSKA POLITIKA

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagovao je na najnoviju odluku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

– Premijer Krivokapić je još jednom pokazao da mu nije nimalo stalo do toga šta misle i osećaju i Srbi i Srbija. I dobro što je to uradio, poruku smo razumeli, po njoj ćemo i postupati. Pokazao je da mu nije stalo do Srba. Ne bi me čudilo da u antisrpskoj politici potraži podršku Mila Đukanovića. Oni koji mrze Srbe se uvek prepoznaju i na kraju nađu zajednički jezik – rekao je ministar Vulin i dodao da oni koji mrze Srbe uvek nađu zajednički jezik.

DEMOKRATSKI FRONT: NEĆEMO TO PODRŽATI

Demokratski front (DF) neće podržati razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, saopštio je predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nakon sastanka lidera parlamentarne većine.

– DF je podržao Vladu 4. decembra. Ta vlada je imala našu podršku. DF će slediti volju glasača. Mislimo da nije dobro da se raspravlja između ministra Leposavića i premijera – istakao je Mandić na konferenciji za medije u Skupštini i najavio novi sastanak o ovom pitanju.

NE MOŽE

Ministar Leposavić ima obavezu da vrši svoje ustavne i zakonske nadležnosti do odluke Skupštine po predlogu predsednika Vlade, izjavio je protojerej stavrofor Velibor Džomić.

– Predsednik Vlade, a ni Vlada nemaju ustavno pravo da biraju i razrešavaju ministre, nego je to nadležnost Skupštine. Ministre, vršite svoju dužnost – rekao je Džomić.

IZDAO AMFILOHIJA

Građani Crne Gore oštro su reagovali na najavu Krivokapića da planira da razreši dužnosti ministra Leposavića zbog izjave o Srebrenici, a mnogi navode da je ovim potezom premijer izdao pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića. Mnogi ocenjuju da je ovo kraj vlade Zdravka Krivokapića i da je premijer “polomio granu na kojoj je sedeo”.

– Đede, izvini zbog svega… Loši smo – jedan je od komentara na Fejsbuku.

Piše: Marija R. Ilić

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 6. APRIL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

Ostavite komentar