Želite lepe i bele ZUBE? Stomatolozi otkrili na koje navike treba odmah da ZABORAVITE

Mnogih, verovatno, niste ni svesni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/nakaridore

Svi želimo zdrave, lepe i bele zube.

Ali, svojim navikama, često dovodimo do toga da ne budu takvi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stomatolozi su se izjasnili i rekli šta bi, pod hitno, trebalo da prestanemo da radimo.

Grickanje leda iz pića

Tvrdoća i niska temperatura kockice leda lako mogu da prouzrokuju to da se deo zuba okrnji. Naime, tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na gleđi, što se vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan.

Mućkanje vina u ustima

Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu gleđ, a belo je čak i opasnije od crnog. Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu da je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima da bi se osetila prava aroma, ali, ukoliko želite zdrave zube, nemojte to da praktikujete.

Foto: Freepik/senivpetro

Škrgutanje zubima

Mnogi ljudi škripe zubima dok spavaju i ne shvataju da to rade, kaže Alice Boghosian, stomatolog. To može da istroši zube i poveća rizik od karijesa i preloma. Znakovi da to možda radite noću uključuju:

Buđenje sa bolom u vilici, ili tupom glavoboljom

Primećujete da stežete vilicu tokom dana

Oštećenja na unutrašnjosti obraza, što može da ukazuje ​​na to da škrgućete u snu

Da biste smanjili štetu, nosite noćni štitnik dok spavate, kaže Boghosian. Ovo je uređaj koji ide preko zuba na jednoj strani vilice i pruža zaštitnu barijeru između zuba.

Vrući napici

Ne samo da će kafa obojiti zube, već će podstaći i njihovo kvarenje, jer kofein isušuje usta, a tada su zubi osetljiviji na karijes. Tanin iz čaja, takođe, daje zubima određenu tamniju nijansu, ponekad čak i više od kafe. I pijenje vruće vode sa limunom, kao alternativa kafi i čaju, može da ošteti zube jer dolazi do erozije površine zuba.

Foto: Freepik/gpointstudio

Pranje pretvrdom četkicom

Neki misle da će tvrdom četkicom bolje oprati zube, ali, na tajčin se, zapravo, oštećuje gleđ. Osim toga, to može da dovede i do povlačenja zubnog mesa, zbog čega zubi postaju osetljivi. Naime, površina korena zuba se, zbog svoje teksture, oštećuje još lakše nego ostatak zuba.

Korišćenje zuba kao alata

Na primer, za uklanjanje etikete sa nove odeće, otvaranje čipsa, laka za nokte ili piva. U takvim situacijama lako može da dođe do oštećenja, slabljenja zuba i lomova.

Foto: Freepik/gpointstudio

Pijenje bez slamke

Pijenje nekih pića bez slamke može da naškodi zubima, kaže Boghosian. Šećerna pića kao što su soda, limunada, ili sportska pića sa dodatim šećerom, mogu da budu posebno štetna za zube, kaže Boghosian. Šećer u napicima hrani bakterije odgovorne za karijese, a to možete da sprečite jednostavnim pijenjem kroz slamku i ispiranjem usta vodom, nakon toga.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar