NEGA CVEĆA

Održavanje orhideje – saveti za uzgoj u stanu

Gajenje orhideje je uz ove savete prilično jednostavno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
održavanje orhideje
Foto: - /Panthermedia/Profimedia

Ušli ste u cvećaru i jedna od prvih stvari koja vam je privukla pogled jesu prelepi cvetovi orhideje. Ona predstavlja jedan od najlepših i najomiljenijih cvetova širom sveta, ali održavanje orhideje u početku se može činiti komplikovanim. Da bi biljka bila zdrava i rascvetana potrebno je poštovati razna pravila.

U narednim redovima ćemo vam objasniti na šta sve treba da obratite pažnju kada kupujete orhideju i kako se pravilno održava. Uz sve ove savete biće vam sasvim jasno šta treba da radite sa vašim omiljenim cvetom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako pravilno odabrati orhideju?

Treba posebnu pažnju da obratite na odabir orhideje kako ne biste pogrešili i uzeli biljku koja nije u svom punom zdravlju. Cvet vas može zavesti, ali nikada nemojte po izgledu cveta birati orhideju, jer vas to može prevariti.

Najviše pažnje treba obratiti na listove i na koren biljke. List treba da bude svetlije zelene boje, čvrst i okrenut na gore. Ako su listovi tamno zeleni, žućkasti i deluju slabo – preporučujemo vam da izaberete neki drugi primerak orhideje.

Takođe, pored cvetova treba da se nalazi i mnoštvo pupoljaka jer u suprotnom vaša orhideja neće cvetati.

Još jedna stvar koju bi bilo neophodno da proverite pre kupovine orhideje jeste stanje korena. Naravno, nećete baš biti u mogućnosti da vadite zemlju iz saksije da biste videli kakvo je korenje. Olakšavajuća okolnost je što koren orhideje uvek bar delom viri iz zemlje.

Održavanje orhideje
Foto: pixabay/antonin77

Bićete sigurni da li je koren zdrav ili ne ako blago prodrmate biljku palcem i kažiprstom pri korenu, na dnu stabla. Da li je stabiljka čvrsta? Da li je stabilna? Ako se koren dobro primio osetićete otpor, čvrstinu biljke i nećete moći da je pomerite iz zemlje, već ćete je blago zatresti.

Naravno, ne treba preterati, jer jakim zahvatom rizikujete da iščupate ili ozledite biljku. Prema orhidejama treba biti što nežniji.

Vrste orhideja

Pre nego što se odlučite na uzimanje orhideje, treba i da budete upoznati sa vrstom orhideje koju ćete negovati, zato što od vrste zavise i pravila nege. Da li ste znali da postoji preko 20 000 vrsta orhideja? Ova vrsta je druga po brojnosti porodica na planeti.

Ipak, nekoliko vrsta su najustaljenije kod nas i najčešćete ih pronaći u našim cvećarama. One se najčešće uzgajaju zbog njihovog velelepnog izgleda, ali i održavanje orhideje je lakše kad su u pitanju ove vrste.

Kod nas se najčešće uzgajaju ove vrste:

– Phalaepnosis,

– Paphiopedilum,

– Cattleya,

– Vanda,

– Dendrobium,

– Epidendrum.

održavanje orhideja
Foto: Petr Prokop/SM/Profimedia

Koju od ovih vrsta ćete odabrati zavisi i od uslova koje im možete pružiti. Različitim orhidejama odgovara različita svetlost.

Tako da, ako vam je prozor okrenut ka severu ili istoku, gde je svetlost slabija, preporučujemo vam da odaberete vrsta kao što su Phalaepnosis i Paphiopedilum.

Prozor okrenut ka jugu ili zapadu je idealan za vrste kao što su Dendrobium i Epidendrum. A na jakoj svetlosti najbolje cvetaju vrste Catleya i Vanda.

Uputstva za održavanje orhideje u stanu

Održavanje orhideje u stanu nije toliko komplikovano, iako se na prvi pogled može tako učiniti, zato što postoji mnoštvo pravila koje treba slediti. No, ako pažljivo pratite uputstva, vremenom ćete se navići na njih i vaša orhideja će dugo cvetati u vašem domu.

Koliko svetlosti je potrebno orhideji

Ovaj prelepi cvet nikada ne treba držati direktno na sunčevoj svetlosti, jer će to osušiti listove. Ako su vaši listovi tanki i žućkasti, to znači da orhideja dobila previše svetla i da je sunce prži.

Sa druge strane, ako su listovi tamni i labavi, to može značiti da vaš cvet dobija premalo svetlosti. U oba slučaja je potrebno da pod hitno pomerite saksiju i omogućite cvetu dobre uslove za rast.

Foto: /Pexels/Wolfgang

Dakle, orhideja voli prilično osvetljene prostorije, ali nikad ne sme biti na direktnom suncu.  Zato je idealno mesto za nju pored prozora, ali da bude skrivena iza zavese ili roletne. Možete saksiju ostaviti i na nekoj polici gde će hvatati dovoljno sunčeve svetlosti.

Da biste pavilno čuvali vaš cvet, važno je obratiti pažnju na sve ove faktore. Takođe, održavanje orhideje zimi da će joj biti potrebna veštačka svetlost jer je neće u toj meri dobijati od sunca. Zato se preporučuje da je u hladnijim mesecima osvetljavate sa lampom, ali to, opet, ne treba biti direktna svetlost lampe.

Nega i održavanje orhideje – Koliko često treba zalivati?

Orhideja voli visoku vlažnost vazduha. Zato se preporučuje da se drži na vlažnom mestu, kupatilu ili kuhinji ukoliko u tim prostorijama ima dovoljno svetlosti.

Održavanje orhideje je specifično baš zbog zalivanja. Naime, neophodno je potopiti koren orhideje u vodu. Saksija u koju držite cvet je neophodno da bude rupičasta. Ostavite koren biljke u vodi do 2 sata, a potom procedite. Zato treba imati rupičastu saksiju da bi se izdvojio višak vode.

Takođe, treba obratiti pažnju na to kojom vodom zalivate orhideju. Održavanje orhideje u saksiji zbog toga može biti pomalo komplikovano. Voda sa česme u sebi ima razne hemikalije, koje mogu uticati na njen rast.

Zato se savetuje da koristite kišnicu ili vodu koja je stajala za zalivanje, kako bi hemikalije izvetre.

Foto: Freepik/ ArthurHidden

Potrebno je zalivati jednom nedeljno u zimskom periodu, ili dva puta nedeljno leti. Pre nego što zalijete proverite da li je zemlja suva, ako je još vlažna sačekajte još dan dva, dok biljka ne upije svu vodu.

Previše vode može biti plodno tle za razne bolesti biljke i rizikujete da se uhvati buđ.

Takođe, nikada ne treba da zalivate vašu orhideju u večernjim satima, sa manjom temperaturom i vlažnošču postoji mogućnost da vaša orhideja dobije gljivice.

Zato je najbolje da zalivanje obavite rano izjutra, da bi biljka stigla da tokom dana upije što više vode.

U letnjim mesecima je za održavanje orhideje u stanu potrebno više vode. Zato je pored redovnog zalivanja potrebno orošavanje, odnosno blago prskanje listova sa kapima vode. Takođe, da biste povećali vlažnost vazduha savetujemo vam da pored saksije sa cvećem stavite posudu sa vodom, koja će povećavati vlažnost vazduha u prostoriji.

Napominjemo da orhideje loše podnose promaju, zato što promaja odnosi vlagu. Može izdržati u nekom kraćem periodu dok proveravate prostoriju, ali je sklonite sa mesta gde stalno ima promaje.

Orhideji je potrebno manje vlage kada nije u periodu cvetanja, a cvetove ima od 4 do 12 nedelja.

Koja je idealna temperatura za orhideju?

Orhideji najviše odgovara vlažna i toplija sredina. Sasvim lepo raste na sobnoj temperaturi. Maskimalni raspon temperature koji će jedna orhideja moći da izdrži jeste izmeću 18 i 30 stepeni.

Foto/Printscreen/Youtube/Sergio Sergas

Ako je u kraćim periodima držite na temperaturi od 16 do 37 stepeni, može izdržati bez posledica. Ako joj je hladno, listovi će požuteti i saviti se. Zdravi listovi biljke su usmereni na gore. A ako je temperatura previsoka, sunce će joj spržiti listove i biljka će se osušiti.

Kada je ovom cvetu potrebno presađivanje

Presađivanje veoma bitan deo održavanja orhideje u saksiji. Presađivanje se obično obavlja na svake tri godine kada primetite da je biljka prerasla saksiju.

No, nemojte preterati i uzeti preveliku saksiju, jer orideja ne voli kada ima previše mesta u saksiji. Korenje treba da bude zgurano, ali opet da može da diše. Dakle, uzmite za jedan broj veću saksiju u odnosu prethodnu.

Orhideji nije potreban humus, već poseban struptat za orhideje koji se dobija od jelovog drveta i tresenog supstrata. Pažljivo skinite sav višak stare zemlje sa korena i odrezite bolesne delove korenja.

Održavanje orhideje posle cvetanja

Orhideja cveta u letnjem periodu, što znači, da nema cvetove tokom cele godine i da je većinom u stanju mirovanja. Kao što smo već napomenuli, tokom cvetanja joj je potrebno više tečnosti i vlage pa je preporučeno češće zalivanje.

Posle cvetanja potrebno je odrezati deo stabla biljke, do dva članka ispod prvog cveta, kako bi biljka razvila novu granu sa bočne strane. Mali članci su izdanci na grani koji su izdvojeni i koje ćete lako primetiti.

Održavanje orhideje
Foto/Printscreen/Youtube/Sergio Sergas

Biće potrebno oko 3 meseca da izraste nova cvetna drška. Što biljka ima više pupoljaka to će imati više cvetova. Ako primetite da pupoljci žute i opadaju to znači da biljci nešto ne odgovara.

Ne morate paničiti, ako otpadne nekoliko pupoljaka, to ne znači da neće biti cvetova i da će se biljka osušiti, već da je potrebno promeniti uslove.

Održavanje orhideje je u suštini jednostavno, jer ako ćete vrlo brzo primetiti ako nešto ne odgovara biljci. Ako se listovi ili pupoljci suše, to znači da biljci ne odgovara vlažnost vazduha, da je ne zalivate dovoljno ili da je previše zalivate. Još jedan razlog je da ne prehranjujete dovoljno vašu orhideju.

A evo kako funkcioniše dohrana kod orhideje.

Dohrana orhideje

Potrebno je koristiti specijalnu prehranu za orhideju, nemojte uzimati dohranu za neke druge biljke jer one sadrže sastojke koje mogu uticati na vašu orhideju i uticati na njen rast.

Prehrana se ne koristi u zimskom periodu, odnosno periodu mirovanja. A kada počnu da se pojavljuju pupoljci odmah treba početi sa dohranom. Specijalnu dohranu treba koristiti tokom svakog drugog zalivanja.

Foto/Printscreen/Youtube/Sergio Sergas

Održavanje orhideje u saksiji je praktično nemoguće bez dohrane, zato što će listovi biti žuti i imaće znatno manje cvetova, a i cvetovi će biti manji rastom.

Koristi se 1/3 koncentrata đubriva ukoliko ne uspete da nabavite dohranu baš za orhideju. Tada je potrebno da jednom u mesec dana zalijete biljku bez koncentrovanog đubriva, kako biste biljku očistili od viška minerala i vitamina na njenoj površini.

Orhideja je jedan od najlepših cvetova i zato predstavlja idealan poklon za svakog ljubitelja cveća. A ako se dvoumite šta biste još mogli da poklonite dragoj osobi, preporučujemo vam da pročitate naš tekst o krasuli – drvetu novca.



Izvor: Objektiv.rs, cvecarabeoflora.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar