Afrikanci pišu istoriju srpskog fudbala: Živimo u vreme Sejdube Sume i El Fardua Bena (VIDEO)

Privilegija je gledati ih na domaćim terenima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic, Srdjan Stevanovic

Lamin Dijara, Almami Moreira, Žuka. Trio koji je doveo Partizan leta 2007. godine i pokrenuo dominaciju na temeljima svojih stranaca.

Ričmond Boaći, El Fardu Ben Nabuan. Tandem koji je trasirao Zvezdin put do dve uzastopne Lige šampiona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sve u svemu, junaci naše današnje priče su stranci. Sa obe strane Topčiderskog brda. Po jedan.

U uvodu su pomenuta tri fudbalera Partizana. Stranca. Dvojica su ušla u istoriju, jedan je ostao u srcima navijača. Lamin Dijara je sa 151 utakmicom u dresu kluba iz Humske postavio rekord koji će teško ko oboriti, Moreira je ostao za 20-ak mečeva “kratak”, a klubu 100, sa bar toliko susreta u crno-belom dresu, priključio se protiv Vojvodine u Sejduba Suma.

Osporavan. Kritikovan. A, onda plejmejker. Nezamenjiv šraf kod Sava Miloševića i Partizanov motor u uspesima tokom 2019. Za sada, 101 utakmica, 25 golova, 21 asistenicija. Jedno “lomljenje” Harija Megvajera.

To je Sumin učinak u Humskoj, izuzetno zadovoljavajuć, kada uzmemo u obzir da se “tražio” u prve dve sezone. Da su ga treneri šetali s pozicije na poziciju, da je igrao tamo gde ne treba i da mu je pravu ulogu namenio tek Milošević, kada ga je stavio iza napadača.

Kod Aleksandra Stanojevića ima ulogu džokera uglavnom, šansu dobija sa klupe i koristi je maksimalno. Menja ritam, unosi nešto novo i pokreće Partizan ako treba. Ili kao protiv Rada, dovrši protivnika.

U momentu dolaska, dobio je teret da nasledi Leonarda, bez bilo kakve dileme najboljeg stranca u istoriji srpskog fudbala. Uz to, teret i najskupljeg pojačanja u istoriji kluba.

Pritisak medija, prtisak navijača, kompletne javnosti i Suma se s tim na početku nije izborio. Ali, koliko može i vredi najbolje je pokazao jeseni 2019, kada je sa Partizanom igrao grupnu fazu Lige Evrope. Prijao mu je napadački fudbal Sava Miloševića i on je sezonu završio sa dabl-dabl učinkom i sebi izborio mesto u klubu najboljih stranaca u Humskoj.

Na drugoj strani Topčiderskog brda stoji Ben Nabuan. Najbolji strelac Crvene zvezde sa Ričmondom Boaćijem kada gledamo strance, a uskoro i sam na vrhu te liste, tu dileme nema.

Onima koji nisu pratili pomno grčki fudbal, za oko je zapao tokom utakmica kvalifikacija za Ligu šampiona između Partizana i Olimpijakosa, kada je bio u Humskoj i najbolji pojedinac meča i dvostruki strelac. Ubrzo je zamenio dve prestonice, ali ne i boje dresa.

Zvezda je probala da ga proda u prethodna dva prelazna roka, ali bezuspešno, svakako na radost trenera Dejana Stankovića.

Utakmice crveno-belih za glavnu rolu često biraju upravo Bena, tako je bilo protiv Čukaričkog za vikend, tako je bilo protiv Milana. Ili, ako se vratimo u 2017, protiv Salcburga u plej-ofu za Ligu šampiona. Možda i najvažnija utakmica u novijoj istoriji. Ben je i tada bio glavni protagonista.

Njegova sudbina je i dalje upitna. Na njegovom transferu može da se zaradi, a Zvezdi novac treba.

Ali, on će ostati upamćen, bar dok se neko nov ne pojavi, kao najbolji stranac u Zvezdinoj istoriji.

Partizan i Zvezda su najbolji timovi Evrope: Trenutno niko nije bolji od “večitih” iz Beograda! (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar