Brisel nema dovoljno vakcina: EU potresa nova kriza, zemlje članice ODVOJENO traže rešenje

Lideri zemalja članica kreću odvojeno u potagu za vakcinama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

EU nema dovoljno vakcina protiv korona virusa, a Evropska komisija se u utorak suočila sa pritužbama članica koje su počele da traže cepiva na drugom mestu.

Samo u poslednjih nekoliko dana, Danska, Austrija, Poljska, Slovačka i Češka pridružile su se Mađarskoj koja je već okrenula leđa EU strategiji vakcinacije. U tom procesu, zemlje su uputile salvu kritika Briselu, poručivši da njihovi građani jednostavno ne mogu da čekaju da se EK ispetlja iz problema sa isporukama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Suočena sa napadom, EК je u utorak još jednom zatražila razumevanje, ali nije ponudila nikakvo rešenje, osim insistiranja na tome da je bila sigurna u svoj pristup.

– Proizvodnja i isporuka vakcina su projekat sa mnogo prepreka. Mislim da smo razvili uspešnu strategiju – rekao je portparol Stefan de Кirsmaker.

Državni lideri, međutim, sve više se ne slažu sa tim.

Opisujući plan za zajednički razvoj vakcina sa Danskom i Izraelom, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je rekao da je Evropska agencija za lekove (EMA) “prespora”.

– Neću da čekam – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, objašnjavajući odluku Budimpešte da kupi rusku i kinesku vakcinu, nakon što se lider lično vakcinisao kineskom vakcinom Sinofarm.

A poljski predsednik Andžej Duda iskoristio je u ponedeljak telefonski poziv sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da izrazi interesovanje za kupovinu kineskih vakcina.

Glasan i javan pokušaj brojnih članica da dobave vakcine mimo EU i neodobrene od strane EMA predstavlja ukor Brisela bez presedana, nakon nedelja u kojima su se nacionalni lideri suzdržavali od kritika i istiali svoju podršku centralizovanoj akciji pod palicom EK.

Erozija solidarnosti unutar EU poslednjih dana takođe sugeriše da su nacionalni lideri dali Briselu poslednju šansu da na samitu Evropskog saveta prošlog četvrtka pruži neke konkretne, pozitivne vesti o programu vakcinacije koje bi šefovi država vlada mogli da prenesu svojim biračima.

Umesto toga, predsednica EK Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta Šarl Mišel samo su ponovili da im predstoji još mnogo teških nedelja. Primetili su da će se zalihe vakcina proizvedenih u EU neprestano povećavati tokom proleća i da je nova radna grupa EK tražila načine za povećanje proizvodnih kapaciteta, uključujući identifikovaciju novih mesta proizvodnje.

Ali njihovo priznanje da građani EU s pravom postaju frustrirani izgledalo je prilično “šuplje”. Кomisija je u utorak insistirala da je program EU na pravom putu.

Objektiv.rs/Tamara Trajkovic

– Ove kompanije su u procesu proizvodnje oko 1,5 milijardi doza, tako da je to puno doza i uvereni smo da ćemo do leta ove godine biti u mogućnosti da dostignemo cilj EU od 70 odsto vakcinisanog stanovništva – rekao je De Кirsmaker.

Na pritisak novinara da odgovore na salvu kritika, glavni portparol EК Erik Mamer insistirao je da nijedna zemlja EU nije tražila odustajanje od zajedničkog programa nabavki i sugerisao da je maloj zemlji poput Izraela lakše da brzo vakciniše svoju populaciju u poređenju sa EU, gde pritom različite članice imaju različite sisteme zdravstvene zaštite.

Zemljama EU je uvek bilo tehnički dozvoljeno (iako snažno obeshrabreno) da koriste bilo koju vakcinu koju EMA nije odobrila i koju EK nije kupila. Ali ovi potezi narušavaju Fon der Lajenovu viziju da čitav blok treba da kupuje iste vakcine po istoj ceni da bi ih istovremeno koristio. Sada sve više lidera poručuje: “pusti solidarnost, trebaju nama vakcine”.

Neke od zemalja koje se protive strategiji EU su iste one koje su kočile proces nabavni prošle godine ili koje od toga imaju najviše koristi.

– Mislim da su za zemlju poput Slovačke šanse za nabavku vakcine na ovaj način mnogo veće nego da smo to uradili sami – rekla je nedavno predsednica Zuzana Čaputova, izražavajući zahvalnost manjih zemalja što nisu ostale na začelju trke za vakcinama zahvaljujući EК.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, Slovačka je kupila 2 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V.

I upravo je Poljska, koja je dočekala vakcine iz Кine, krajem leta izbegavala razgovore sa proizvođačima mRNК vakcina, jer su takva cepiva skuplja i “koriste još neproverenu tehnologiju”, tvrdeći da je umesto toga da je AstraZenekina vakcina pouzdanija, jeftinija opcija. Poljska nije naručila sve doze vakcine kompanije Moderna koje su joj bile na raspolaganju.

Danska je, sa druge strane, od EU dobila više RNК vakcina nego što joj je proporcionalno bilo namenjeno, jer je pribavila doze koje druge zemlje, poput Poljske, nisu želele.

Nakon što je odbranila pristup EU od nemačke i mađarske kritike, EК je pokušala da podstakne strategiju vakcinacije predlažući HERA inkubator, prvi korak ka stvaranju evropske verzije američke biomedicinske agencije BARDA, koja mnogi zvide kao zaslužnu za to što Amerika može brzo da potpisuje ugovore i proizvodi više vakcina.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Milovanovic

Lideri EU potpisali su predlog EК za HERA inkubator prošle nedelje, omogućavajući EU da ubrza odobravanje “apdejtovanih” verzija odobrenih vakcina za borbu protiv novih varijanti, istovremeno ulažući više novca u genomsko sekvenciranje radi boljeg identifikovanja tih sojeva.

Ostali predlozi su još uvek nejasni. EК još nije precizirala gde bi moglo biti više proizvodnih kapaciteta niti koliko novca bi trebalo za to.

Još jedna ideja koju je EК pokrenula je kreiranje odredbe o “odobrenju za hitnu upotrebu“ na nivou EU za nove vakcine kako bi ubrzala odobravanje. Ali ideja se protivi insistiranju EK da EMA treba vremena da pravilno pregleda vakcine protiv korona virusa – jedan od razloga zbog kojih su lideri EU tvdili da se čekanje na vakcine isplati.

Građani krive EU

Građani Nemačke, Francuske i Švedske krive Brisel zbog spore vakvinacije i lošeg upravljanja pandemijom kazala je anketa sprovedena sredinom februara koja takođe ukazuje na pad podrške nacionalnim vladama i liderima.

Budući da je skoro 30 posto ljudi u Velikoj Britaniji primilo najmanje jednu dozu, a distribucija vakcina napreduje mnogo sporije u većini zemalja EU, postoje znaci da je frustracija među građanima EU usmerena na političare, a ne na farmaceutske kompanije.

Prema istraživanju, koje je sproveo “Кekst CNC”, a koje je pre objavljivanja podelio sa “Politikom”, 51 odsto nemačkih ispitanika reklo je da je EU loše sprovela vakcinaciju. Taj stav deli 35 odsto francuskih i 24 odsto švedskih ispitanika.

U Velikoj Britaniji, 45 procenata je reklo da je EU loše odradila posao, dok je 77 procenata reklo da odobrava vladine rezultate u pogledu vakcinacije. Nasuprot tome, samo 23 odsto Nemaca, 19 odsto Šveđana i 18 odsto francuskih ispitanika imalo je pozitivan stav prema vakcinaciji u svojim zemljama.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar