PROŠAO PAKAO

Sudbina Vlaste Velisavljevića: Bio je na GOLOM otoku, žena ga se ODREKLA, branili mu da glumi u pozorištu

Prema njegovoj životnoj priči mogao bi se snimati film

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Crvena zvezda

Glumac Vlasta Velisavljević nalazi se u 95. godini života, a prema onome što je on preživeo mogao bi se praviti film.

Sa svojom porodicom je tokom početka Drugog svetskog rata živeo u Beogradu, a kako je u to vreme vladala velika glad, bio je prinuđen da sa svojim drugarima krade jabuke koje su Nemci slali svojim vojnicima na Istočnom frontu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, Nemci su ih 1943. godine uhvatili i poslali u koncentracioni logor, a glumac je tada imao samo 17 godina.

“Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda”, ispričao je Vlasta u jednom intervjuu, a preneo je Pulsonline.

Tužna SUDBINA nekadašnje dive: Dok je išla na sestrinu sahranu, pred očima joj POGINULA i druga sestra…

Akademiju pozorišnih umetnosti je upisao 1948. godine, a na trećoj godini studija je uhapšen i odveden najpre u zatvor na Banjici, a potom i na Goli otok, gde je proveo tri godine.

“Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš da se ispraviš. Delio sam je sa ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez”, ispričao je glumac svojevremeno, a prenosi pomenuti medij.

Dok je on boravio na Golom otoku, na njegovu ženu su vršili pritisak da ga se odrekne. Ona je to i uradila, preudala se i otišla u Ameriku.

“Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Nisam hteo da joj oprostim”, dodao je on tada.

Životna tragedija slavnog pevača: Mišo Kovač tri puta izbegao smrt, a ubistvo sina nikada nije prežalio

Vlasta se ženio tri puta i tvrdio je da mu je treži brak “najslađi” i da je njegova žena ta koja “drži brak”.

Pre nekoliko godina onkolog mu je dijagnostikovao opaku bolest, ali je on odbio zračenje i zatražio mišljenje drugog lekara. Tu ga je sačekalo pozitivno iznenađenje.

“Odbio sam, nisam hteo da se zračim. Posle silnog ubeđivanja s tim mladim doktorom, na kraju sam ipak pristao da sutradan dođem na još jedan pregled. Sledećeg jutra, tu u hodniku, naleteo sam na njegovog starijeg kolegu, lekara koji me je prepoznao s televizije. Popričali smo, pregledao me je, pogledao nalaz skenera… Vidim, čudi se čovek. Pozvao je kolegu, onda i neku doktorku. ‘Pa, vi nemate ništa!’, rekao mi je”, ispričao je Vlasta u jednom intervjuu, prenosi Pulsonline.

TRAGEDIJA Đorđa Balaševića: Sestru NIKADA nije preboleo, a ćerku je video tek mesec dana nakon rođenja

Zbog toga što je bio u zatvoru svojevremeno mu je bilo zabranjeno i da glumi u pozorištu.

“Da. Nerado govorim o tome. Bio sam mlad, ali uvek sam imao šansu. I kada sam doživeo to što sam doživeo, opet sam mogao da počnem ponovo. U Beogradu nisam mogao da uđem u pozorišta, a ne da igram. Mogao sam uz pomoć dobrih ljudi, koji su mi otvorili mogućnost da odem u Mostar, da tamo budem u divnom pozorištu, koje je angažovalo najbolje reditelje u staroj Jugoslaviji. Tu sam doživeo nešto što ne bih mogao u Beogradu. Za sav taj doživljaj sam bio malo bogatiji. To je bila ozbiljna država, nema pardona. Ljudi su verovali u to što su radili i ja to razumem. Ja sam bio malo drugačiji. Bio sam malo protestant”, ispričao je on prošle godine za Pulsonline.



Izvor: Objektiv.rs, Pulsonline

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar