NA DANAŠNJI DAN

“Čiko, da vidite šta imamo u rerni?”: I dalje se PREPRIČAVA kako je Momo Kapor ostao GLADAN na slavi

Slavni pisac je preminuo 3. marta 2010. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/lidija bozic

Na današnji dan 2010. godine preminuo je veliki Momo Kapor. Rođen je 1937. godine u Sarajevu. U septembru 1955. godine upisao se na Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, gde diplomira 1961. godine. Ostaće zapamćen kao hroničar jedne stvarnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Još u srednjoj školi je počeo da objavljuje tekstove u brojnim časopisima. Jedna od njegovih najznačajnijih knjiga je “Beleške jedne Ane” iz 1972. godine. Prvobitno su tekstovi objavljivani u ženskom časopisu Bazar. Reč je o pričama o tinejdžerki Ani koje su ilustrovane rukom autora. Prvi romani su mu doneli ogromnu popularnost, reč je o najčitanijim delima jednog domaćeg autora.

Povodom 10 godina od smrti Mome Kapora: Nova knjiga i izložba slika i crteža

Autor je preko četrdeset knjiga. Pisao je romane, drame, putopise, esejističku prozu i bavio se ilustracijom. Nastavio je da slika i svoja dela je predstavljao na izložbama širom sveta. Slavnog pisca najbolje pamtimo po neobičnim pričama, britkom umu i mnogim anegdotama.

Pisac je izdvojio kao hroničar jednog vremena i društva. Među anegdotama koje je Kapor tokom života opisao izdvaja se jedna o tome kako se proveo na jednoj slavi.

“Odem ja tako na slavu kod jednog domaćina u Malom Mokrom Lugu, a pokraj mene sedne njegov osmogodišnji sin. Zalepilo se dete uz mene, ne miče se. Ručak, razumete, kao što je red, počne gibanicom, ja taman da uzmem, kad onaj mali veli: Čiko, da vidite šta imamo u rerni!”, započeo je priču pisac i dodao:

Zasluženo: Nova poštanska marka posvećena Momi Kaporu

“Tako stoji stvar, mislim se u sebi, bolje da se ne prejedem na početku, nego posle, te preskočim i pileću čorbu, hladne batačiće i belo meso, a kad dođe sarma na red, taman pružih ruku, a mali me povuče za rukav i šapuće: Čiko, da samo vidite šta imamo u rerni! Odustanem opet. Sačekaću to iz rerne. Zahvalim se i na prasetini, a svi me pitaju što ne jedem ništa. Ni pečene krompire nisam takao, ni turšiju, ni proju, ni kajmak, ništa. Vidim iznesoše se i kolači, a tu nam je i oproštajna kafa.

Čiko, vuče me onaj mali za rukav, da vidite šta ima u rerni! Šta ima u toj rerni?, pitam besno, a mali kaže: Omacila se naša maca.”

Desanka Maksimović i Ana Karenjina: Evo šta se desilo kada je otkrila knjige za odrasle (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar