Kurc ZAPRETIO: Dajte nam EU pasoš o vakcinaciji ili će Austrija samostalno osigurati putovanja

Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahteva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Takav pasoš već ima Izrael, a žele, kako je kazao, da uvedu i neke druge evropske zemlje. Tim pasošem treba da se omogući ponovo normalan život.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uoči današnjeg Samita EU Kurc se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove – naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, pre svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malra, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Beč, Austrija Foto: Pixabay/Michal Jarmoluk

Na drugoj strani Nemačka, Belgija i Holandija, ali i Francuska ne žele brze odluke s tim u vezi, a to je, kako je prenela videla nedavno ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler prilikom posete Parizu kada je njeno zalaganje za pasoš o vakcinaciji naišao na zatvorena vrata.

Međutim, Kurc vidi šansu na postizanje evropskog dogovora. Ukoliko do toga ne dođe Austrija će, poručuje, samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja.

Prema njegovim rečima, brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa onim zemljama koje to žele.

Do leta biće nam potreban pasoš o vakcinaciji, podvlači Kurc.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar