VAŽNO

Vučić sa patrijarhom Porfirijem: Kad država i Crkva streme istom cilju, Srbija bude prva u Evropi

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/ Stefan Kojic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo je prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

Pitanja novinara

15.52 – “Da ne bude povod za zlopamćanje, ali da svako pogleda u svoje srce i zavapi ka Gospodu, da se nikada nigde ništa slično ne dogodi. Za nas je Jasenovac prostor u kom pokušavamo da skromno i dostojanstveno održimo mesto molitve. Hvala bogu, tamo su se sabrale čestite monahinje koje se mole bogu za dobro u čitavom svetu. Mislim da je važno, bez ikakve umetničke ocene filma, koji je izazvao mnoštvo napada i odbrane, da je važno što po prvi put naša kinematografija filmskim šapatom govori o toj temi”, rekao je patrijarh Porfirije.

15.51 – “U Donjoj Gradini napravićemo svetilište za stratište našeg naroda. Sve što možemo da učinimo, to ćemo da uradimo”, rekao je Vučić.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

15.46 – “Ja sam juče rekao istinu i 24 sata trpeo uvrede i laži sa tajkunskih medija i mnogih političara i ćutao sam. Kad sam rekao da je to bila tuča dve grupe mladića i kako su u sve to upleli Srpsku listu, srpsku državu i mene, razumeo sam kad to rade političari koji obmanjuju javnost, nemam problem sa tim, imam problem kada se strani političari umešaju. Zato ćemo svakom ko misli da je Srbija zemlja koju mogu da ponižavaju i da je Srbija vreća za udaranje, grdno su se prevarili. Srbija je sve snažnija i pristiže ih, u poslednjih godinu dana ih je više stigla nego za 10 godina. Svoj ponos da im dajemo jer su sposobni da lažu, to neće da dočekaju. Da me ponižavaju neki fićfirići, ne mene, ja mogu sve što je potrebno da radim za Srbiju, ali da unižavate Srbiju i njene građane – “to je zato što njegov tata priznaje nezavisno Kosovo” itd, dobijaćete uvek adekvatan odgovor – a to je istina i da se energičnije borimo za svoju zemlju”, poručio je predsednik.

15.42 – “Ne znam šta je bio sadržaj razgovora sem onih nekoliko redova. Svakako da sve što nam predstoji nije jednostavno ni lako, ako znate američku poziciju, dovoljno je da pročitate čestitku nama i čestitku Prištini da znate u kakvoj smo poziciji, ne krivicom današnje vlade. Najveće evropske sile dele taj stav i razume se da ćemo biti pod pritiskom. Nama ostaje da gledamo da čuvamo mir, da razgovaramo i sa predstavnicima SAD, dijalog nastavljamo da vodimo pod pokroviteljstvom EU, odnosno Miroslava Lajčaka”, istakao je Vučić.

Obraćanje patrijarha Porfirija

15.38 – “Često okolnosti mi ne biramo, često ih ne kreiramo, nego su izraz providencijalnog, promisli božije. Nemamo pravo da se žalimo bilo kome, već da probleme doživimo kao zadatke koje moramo rešiti. Upravo ono što je predsednik izložio je potvrdilo moj stav. Mi ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje, a da ne bude nauštrb drugih naroda. Isključivo dijalogom i razgovorom možemo razumeti jedni druge.”

Obraćanje Vučića

15.35 – “Odnos države i Crkve je veoma važan, odvojeni su, ali iz ličnog iskustva mogu da kažem: kada država i Crkva streme istom cilju, onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima. Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta ne samo za svakog orla, vranu i gavrana koji se na nju namere.”

15.30 – “Imao sam izuzetnu čast da ugostim njegovu svetost i da razgovoramo o svim važnim pitanjima o odnosu države i crkve, upoznao sam patrijarha sa situacijom na Kosovu i Metohiji, predstojećoj poseti gospodina Lajčaka, čak i o tome da Kosovo danas nije uspelo da prođe na Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja. Razgovarali smo i o Republici Srpskoj i svim pritiscima. Dogovorili smo se da država još snažnije pomogne obnovu naših hramova svuda gde je naša crkva.”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar