Drugovi iz škole otkrili NEPOZNATE DETALJE o patrijarhu Porfiriju: Jednu stvar je posebno voleo

Prvoslava Perića, kako glasi svetovno ime novog patrijarha, razredni starešina pamti samo po dobrom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

“Nije bio štreber, bio je pažljiv, slušao na času, ali je voleo i da se našali”, ovako o novom patrijarhu Porfiriju kažu nastavnici koji su mu predavali.

Novi srpski patrijarh Porfirije bio je odličan đak u školi, a o tome svedoči i izvod iz njegove knjižice posle završenog prvog razreda srednje škole.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prvoslava Perića, kako glasi svetovno ime novog patrijarha, razredni starešina pamti samo po dobrom, ali i “Glavi ludoj”, koju mu je pustio.

Patrijarh Porfirije je 1976. godine upisao srednju školu “22. oktobar” u Žablju, što je tada bilo usmereno obrazovanje i praktično deveti razred, posle toga je završio i deseti razred, a onda je otišao na još dve godine u Gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. On je bio vrlo aktivan momak, a pored škole, voleo je da ide i na igranke.

Milivoj Ilijin, razredni starešina, koji mu je predavao matematiku, kaže da je Prle, kako su ga svi zvali, bio predsednik odeljenjske zajednice, kao i da je bio dobar u svemu.

Porodica sija od sreće, čestitke dobila i najmlađa unuka: Ispovest strica i strine novog patrijarha 

“Nije bio štreber, bio je pažljiv, slušao na času, ali je voleo i da se našali. Sećam se poslednjeg dana 10. razreda, kad su se raspuštali. Dolazim ja sa svedočanstvima, a svi oni u učionici manje-više na svoji mestima. A Prle pušta ploču i pesmu Zdravka Čolića ‘Glavo luda’. Kažem mu: ‘Je li to zbog mene?’, a on će meni: ‘Ne, ne, nije’, i svi prasnuše u smeh”, priseća se profesor Ilijin.

Miodrag Janjoš, direktor škole “22. oktobar” u Žablju, kaže da je patrijarha Porfirija upoznao kada je postao direktor i kaže da im se on uvek našao.

“Za šta god smo mu se obratili da nas posavetuje, za otvaranje novih profila, versku nastavu, uvek nam se nađe. Dolazio je i na naše svetkovine”, kaže Janjoš.

Branislav Mijatović iz Žablja, koji je ta dva razreda bio sa Porfirijem, rekao je da se Prleta seća kao izuzetno mršavog i dobrog druga.

“Bio je previše pametniji od svih nas, ali nikoga nije omalovažavao. Okrene se na času i priča s nekim đakom, a profesor vikne da ponovi šta je on upravo ispričao, misleći da ništa neće znati”, priseća se Mijatović i dodaje:

“Međutim, Prle ponovi sve od A do Š. Tada uopšte nije izgledalo da će u monahe. Kao i mi mangupi, u pubertetu, voleo je druženje, igranke i žive svirke”.

Mijatović kaže i da im je jednom prilikom rekao da će studirati teologiju, ali da mu tada, kako kaže, niko nije verovao. On kaže da ih patrijerh Porfirije ni danas nije zaboravio.

“Nikada nas nije zaboravio. Kad mi se rodila ćerka, hteo je da mi bude kum, tu u Kovilju. Ali kad je bilo krštenje, morao je u Ukrajinu, pa nam se nije dalo”, ispričao je Mijatović.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar