Pet NAJMISTERIOZNIJIH mesta u Srbiji: Na jednom sunce izlazi DVA puta, a crvena voda LEČI (FOTO)

Čuvene atrakcije vekovima privlače turiste iz celog sveta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
planina Rtanj
Foto: Wikipedia

U Srbiji postoji nekoliko lokaliteta za koje se veruje da poseduju natprirodne moći i energetske izvore koji mogu da iscele i najveće bolesti.

Neke od čuvenih atrakcija jesu i Đavolja Varoš, Vražja stena, Prasina, Đerdapska klisura i planina Rtanj.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Đavolja Varoš

Prema jednom verovanju, u Đavoljoj Varoši su navodno okamenjeni svatovi, a druga legenda sugeriše da je reč o oslobođenim đavolima. Bilo koju teoriju da prihvatimo, ostaje činjenica da je reč o mestu koje vekovima privlači turiste širom sveta, što zbog svoje mističnosti, toliko i zbog lekovitosti.

Ovaj lokalitet bio je u najužem izboru za Sedam svetskih čuda prirode, međutim, turistima najveću pažnju privlači “đavolja voda” za koju se navodno smatra da ju je lično đavo zamutio. Razlog za to leži i u činjenici da je ova voda crvene boje. Voda je zadobila ovakav izgled zbog velike koncentracije gvožđa, a prema pradavnoj legendi svi koju dođu u kontakt sa njom mogu da progledaju.

Đavolja varoš
Foto/Printscreen/You Tube

Još jedan od razloga zbog kog na ovo mesto dolaze ljudi koji se muče sa brojnim tegobama, jeste legenda koja svedoči da onome ko prenoći na ovom lokalitetu lično đavoli skidaju teret koji mu zadaje probleme. Zbog toga, u blizini ove pećeine sagrađena je i crkva brvnara koja je uglavnom prepuna radoznalih posetioca, ali i vernika.

U blizini ovog lokalitet, iznad planine Radan, za vreme Drugog svetskog rata su padali nemački avioni, a prema narodnim pričama, razlog je ležao u magnetskim poljima. Zbog toga, mnogi turisti koji prolaze kroz ovaj predeo zaustave automobil na uzbrdici i bez povlačenja ručne posmatraju kako njihovo prevozno sredstvo stoji u mestu.

Ostaćete bez daha: Ovo su neki od najlepših VIDIKOVACA u Srbiji 

Vražja stena

Na jugu Srbije, u blizni Trgovišta, nalazi se lokalitet Vražja stena. Na ovom mestu narod je podigao kamenu crkvu, a mnoge legende su ispredane u vezi sa njenim poreklom.

U ovoj crkvi se već vekovima niko ne venčava, budući da postoji mit o bračnom paru koji je poginuo na tragičan način izlazeći iz nje. Takođe, jedna od legendi sugeriše i da ovo mesto leči neplodnost.

Foto: Printscreen/Youtube

Prasina

Crkva Svete Trojice smeštena je iznad Dimitrovgrada, u ataru sela Prasina, a u njoj su se, navodno, vekovima unazad dešavala čuda. Veruje se da su se na ovom mestu pre podizanja crkve skupljali bogumili, a tu se nekada nalazio i čuveni hrast čije magično dejstvo pomaže ženama koje ne mogu da ostanu u drugom stanju.

Đerdapska klisura

Čuvena Đerdapska klisura je oduvek bila idealno mesto za turiste širom zemlje i sveta, a o njoj su ispredane mnoge legende i mitovi, kao i o Velikom i Malom kazanu i Gvozdenim vratima.

Ono što na prvi pogled privlači najveću pažnju svima koji obiđu ovaj lokalitet jeste strma stena nazvana Treskavac, smeštena preko puta Lepenskog vira. Na leto, tačnije, 22. juna, pred samo svitanje, sunce izlazi dva puta iz njenog vrha, pojavljujući se najpre sa severne strane, a potom sa samog vrha.

Đerdap
Foto: Wikipedia

Rtanj

Ova čuvena planina svakome oduzima dah po svojoj prirodnoj lepoti, a pradavna legenda govori da je Rtanj najpre bio dvorac u kom je živeo jedan čarobnjak koji je pomagao meštanima. Jednog dana, otvorila se zemlja i njegov dvorac pretvorila u planinu, a ovaj čarobnjak se, prema narodnoj legendi, videvši šta se događa, spustio u njeno podnožje.

Upravo u tome leži poreklo ideje da ova planina zrači. Takođe, priča se da se na vrhu ove planine noću sreću vanzemaljci.

ZNAK na nebu ne sluti na dobro: Fenomen iznad najmističnije srpske planine znači samo JEDNO (FOTO) 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar