NARODNA VEROVANJA

Da li ste čuli za RUSALJE? Žene iz Srbije padaju u nesvest, pričaju s MRTVIMA i proriču budućnost (VIDEO)

Negde se rusaljski ritual izvodio u vreme Duhova i tada ga zovu “Kraljice”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Fenomen “Rusalje”, dobro poznat etnolozima, vekovima je fascinirao i naučnike iz drugih oblasti, pa čak i neurologe. Pored njih, i čuveni geograf Jovan Cvijić je u svojim zapisima zabeležio da u toku transa Rusalje nisu reagovale ni kada su im lekari zabadali igle pod nokte.

Ono što je posebno interesantno, i zbog čega su ove žene dobile istaknuto mesto u mahom vlaškoj zajednici, jeste činjenica da su predvidele neke od najvažnijih istorijskih događaja, poput NATO bombardovanja i ubistva u Marselju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Fenomen padanja u ritualni trans je čest motiv u mnogim magijskim obredima, a ljudi koji pristupaju ovom činu navodno proriču budućnost, razgovaraju sa onostranim silama, ili mrtvima. Međutim, najveći broj stručnjaka širom sveta slaže se oko toga da je najčudniji ritualni trans onaj koji praktikuju žene iz Istočne Srbije.

O Rusaljama je napisan veliki broj radova, a njihovi rituali proučavani su na raznim lekarskim i naučnim konferencijama još od perioda Prvog svetskog rata. Danas ipak, još nije utvrđeno šta podrazumeva ovaj vlaški običaj i odakle vodi poreklo. Rasprave se vode i o vremenu njegovog održavanja kao i o samim učesnicima rituala.

Negde se rusaljski ritual izvodio u vreme Duhova i tada ga zovu “Kraljice”. Ponegde na Božić pod imenom “Koleda”, a u nekim krajevima žene padaju u trans za vreme Zadušnica na svečanostima koje zovu “družičalo” ili “ružičalo”. U većini vlaških sela Rusalje se uglavnom vezuju za Svete Trojice, a celu nedelju posle Duhova nazivaju Rusalija.

U tom periodu ove, inače obične žene, smatrane su natpriodnim bićima. Prema narodnom verovanju, u njihova tela dan pred Svete Trojice useljavaju se vile dugih kosa sa dušama rano umrlih devojaka, odnosno veštica.

Slavica čula čudne glasove, a onda joj je SIN jedva ostao živ: “Ono što je bilo u šumi ne dao Bog nikome” 

Obične domaćice su u tom periodu postajale demoni sa kojima se moglo kontaktirati samo sedam dana godišnje – od utorka pre Trojice do kraja tog praznika. Iako po verovanju, Rusalje opsedaju ljude koji u ovoj nedelji spavaju na zemlji, iz narodnih priča se ne može utvrditi da one čine zlo.

One u nekom karakterističnom trenutku igraju do iznemoglosti i padaju u trans kao u duboki san, ne mogu da se probude neko vreme i onda zadobijaju neke posebne osobine koje u budnom stanju nemaju, a to je pre svega komunikacija sa mrtvima i sposobnost proricanja budućnosti.

Prema jednom etnografskom izvoru, Rusalje ili Rusali su bili nazivi za duše pokojnika, uglavnom dece ili mladih. A često je to i narodno ime i za vile ili mitska, natprirodna ženska bića u beloruskoj mitologiji. S druge strane, neki veruju da ova naziv potiče iz staroslovenske tradicije, gde je Rusalja bila boginja reka i potoka.

Za Rusalje se veruje da u toku ritualnog transa u njihova tela ulaze veštice, vile i drugi demoni i da pomoću njih one imaju mogućnost da proriču.

Bilo da verujemo u mogućnost ritualnog padanja u trans, ili ne, činjenica je da je ovaj obred postao svojevrstan vid nematerijalnog kulturnog nasleđa vlaške zajednice.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar