Ovo je najtraženija analiza u vreme korone: Ako je rezultat visok, HITNO idite lekaru, može biti FATALNO

Nalaz mora da tumači lekar zbog rizika od tromboze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

U vreme kovida mnogi samoinicijativno proveravaju najtraženiji parametar iz krvi.

Ovu proveru mnogi pacijenti rade samoinicijativno da bi znali koliko ih infekcija virusom korona ugrožava od srčanog i moždanog udara ili od plućne embolije. Međutim, tumačenje nivoa D-dimera, kao i da li je potrebna terapija ili ne, za laike je preveliki zalogaj, a to je čak i za većinu lekara, pogotovo one koji nisu specijalisti hematologije, i dalje veliki izazov.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Asistent dr Mirjana Mitrović, hematolog Kliničkog centra Srbije kaže da ne postoje precizne informacije šta je normalna, odnosno očekivana vrednost d-dimera u SARS KoV-2 infekciji:

– Dakle, ovaj nalaz bi trebalo da tumači lekar. Kod osoba koje nemaju druge faktore koji povećavaju rizik od tromboza, kao što su prethodne tromboze, gojaznost i maligna bolest, dvostruko povećanje vrednosti D-dimera nije zabrinjavajuće.

Bez obzira na to da li imaju simptome kovida ili ne, pacijenti se masovno odlučuju da o svom trošku provere D-dimer kako bi sprečili mogući srčani i moždani udar.

– Asimptomatski nosioci virusa korona ne bi trebalo da bez preporuke lekara rade analizu D-dimera – kaže dr Mitrović.

– Sa druge strane, svim hospitalizovanim bolesnicima se rutinski kontroliše ovaj parametar. Nažalost, ne postoje jasne preporuke za bolesnike koji nisu na bolničkom lečenju, a imaju kliničku sliku. Većina lekara kod ovakvih bolesnika kontroliše vrednost D-dimera, bar pri dijagnozi i u slučaju pogoršanja tegoba.

Kako navodi doktorka Mitrović, onima koji se od kovida leče u bolnici daje se preventivna terapija protiv zgrušavanja krvi, odnosno terapija za sprečavanje tromboza:

– Ova terapija u našoj zemlji podrazumeva primenu heparina male molekulske mase, pri čemu doza terapije zavisi od težine kliničke slike. Starijim pacijentima, odnosno pacijentima sa udruženim bolestima koji povećavaju rizik od tromboza savetuje se ista terapija i po otpsutu iz bolnice, u trajanju od dve do četiri nedelje.

Umesto injekcija heparina male molekulske mase na tržištu postoje i tablete sa istim dejstvom, kao i varfarinski derivati.

– Navedeni lekovi imaju brojne interakcije sa drugim medikamentima i zato se njihovo uzimanje ne savetuje bez konsultacije sa lekarom – kaže sagovornica.

– Blago povećan D-dimera najčešće zahteva samo primenu acetilsalicilne kiseline tokom četiri nedelje – kaže dr Mitrović.

Acetilsalicilna kiselina deluje smanjujući funkciju trombocita, čija je uloga manja u nastanku venskih tromboza. U slučaju visokih vrednosti d-dimera neophodni su heparin ili direktni oralni antikoagulansi, jer oni deluju na komponente krvi koje su poznate kao faktori koagulacije i na taj način sprečavaju njeno zgrušavanje.

Uvek terapija

Povećanje veće za tri do četiri puta od preporučene vrednosti zahteva dalju dijagnostiku, odnosno dopler ultrazvuk dubokih vena donjih ekstremiteta i skener plućne arterije. Svako značajno povećanje D-dimera, čak i kada se isključe tromboze, zahteva terapiju.

Dr Nestorović otkrio TRI RECEPTA za lečenje najčešćih bolesti u Srbiji, a svima su DOSTUPNI

Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar