OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Kurti hoće VELIKU ALBANIJU, Edi Rama objavio BIZARNU fotografiju – zajedno imaju isti CILJ

Još uvek nemamo zakon o referendumu na Kosovu, ali dva referenduma između naše države i Albanije rešila bi tako nešto, kaže albanski političar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Duh iz boce je pušten. Kandidat za premijera lažne države Kosovo i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti opet provocira velikoalbanskim idejama, želi referendum, a albanski premijer Edi Rama bizarnom fotografijom, na kojoj devojka koja predstavlja lažnu državu ljubi Albanku u čelo, čestita godišnjicu „nezavisnosti” lažne države.

– Još uvek nemamo zakon o referendumu na Kosovu, ali dva referenduma između naše države i Albanije rešila bi tako nešto. Mislim da bih glasao „za” – kaže Kurti u intervjuu za Euronjuz.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

TREĆI ILI ČETVRTI PRIORITET

Samo dan ranije, Kurti je objasnio da mu je na listi prioriteta, ako postane premijer samoproklamovane države, dijalog sa Srbima na „petom ili šestom mestu”. Nakon izjava evropskih zvaničnika, između ostalog i francuskog predsednika Emanuela Makrona, da dijalog mora da bude prioritet, lider Samopredeljenja napravio je izvesne ustupke, pa sad kaže da je dijalog treći ili četvrti prioritet. Dodatno zabrinjava preteća izjava Kurtijevog funkcionera Hakija Abazija, inače nekadašnjeg direktora Rokfelerove fondacije za Zapadni Balkan, da je „mini-šengen” mrtav, te da će Samoopredeljenje promeniti platformu dijaloga s Beogradom.

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

– Želimo uzajamno priznanje, a ne sabotažu iz Beograda, koja će kupovati vreme dijalogom. Ići ćemo s našim stavovima na sto… Promenićemo platformu dijaloga, jer nije bilo reči o Albancima iz Preševa i Bujanovca ili nestanku Albanaca u Medveđi, pitanjima nestalih ili čak Sandžaka. U razvijenom dijalogu periferna pitanja iz Beograda postala su važna – rekao je Abazi, čiji je otac uhapšen u Uroševcu 2012. godine, uoči izbora u Srbiji, zbog sumnje da se bavi špijunažom, ali je nakon insistiranja zapadnih ambasada pušten.

MIRËMËNGJES??❤️??

Posted by Edi Rama on Уторак, 16. фебруар 2021.

 

SVI IMAJU ISTI CILJ

Politički analitičar Dragomir Anđelković u izjavi za Objektiv kaže da svi albanski političari imaju veliku Albaniju kao cilj.

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

– Neki su diskretniji, pa procenjuju da im se ne isplati da to javno kažu, a neki direktno nastupaju sa tom idejom. Mi treba da budemo svesni da među njihovom političkom elitom nema velike razlike, svi su opredeljeni za veliku Albaniju, ali za nas je velika Albanija jednako opasna kao i nezavisno Kosovo. Mi se borimo protiv tog koncepta – poručuje Anđelković. Što se Abazija tiče, dodaje analitičar, njegov ton je prilično neutemeljen.

– Ta vrsta agresivnosti Hakija Abazija i Kurtija samo će Srbiju učvrstiti u nameri da krene u akciju za nove opozive kosovskog priznanja. Naprosto, Srbija neće priznati Kosovo. Mi hoćemo neku vrstu kompromisa, a to znači da moramo da pričamo o tome šta mi dobijamo – zaključuje Anđelković.

Piše: MARIJA R. ILIĆ

Ovu i ostale zanimljive priče pročitajte u današnjem Objektivu.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar