ISTRAŽUJEMO

Da li znate kako je Zvezdara dobila ime? TAJNA se krije u jednom objektu, evo o čemu je reč (FOTO)

Ova gradska oštine se odlikuje i po krajnje interesantnim nazivima, pa tako imamo Slavujev Venac, Bulbulder, Đeram i Zeleno Brdo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Beogradske opštine su tokom svog osnivanja dobijale najrazličitija imena, a danas se o njihovom značenju gotovo i ne pitamo. Činjenica je da nazive gradskih delova uzimamo “zdravo za gotovo“, ali u njihovom poreklu se često kriju i mnogi istorijski podaci. Takav je slučaj i sa Zvezdarom.

Naime, naziv ovog dela Beograda nalazi se u vezi sa Astronomskom opservatorijom koja je 1931. godine podignuta u Zvezdarskoj šumi, na mestu koje i dalje predstavlja najvišu tačku urbanog dela grada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nekada poznato pod imenom Veliki Vračar, uzvišenje na kome je osnovana prva moderna opservatorija u tadašnjoj Jugoslaviji ubrzo je prozvano među meštanima “Zvezdarnica“, da bi ubrzo čitav ovaj predeo, pa i sama opština, dobili i današnji naziv Zvezdara.

Spajajući prigradska naselja Mali i Veliki Mokri lug sa Vukovim spomenikom kao jednim od najurbanijih delova grada, Zvezdara obuhvata više kvartova različitih po starosti, izgledu i periodu naseljavanja. Ova gradska oštine se odlikuje i po krajnje interesantnim nazivima, pa tako imamo Slavujev Venac, Bulbulder, Đeram i Zeleno Brdo.

Foto: Printscreen/Youtube

Pored Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, u ovoj gradskoj opštini nalaze se neke od najvažnijih ustanova kulture, poput pozorišta “Zvezdara Teatar”, “Pan Teatra”, Naučno tehnološkog parka i “UK Vuk”.

Šta znači “Vračar Historical”? Pitali smo Beograđane i stručnjake, a odgovori će vas IZNENADITI (VIDEO) 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar