Rešena večita misterija: Zašto nikada ne možemo bilo šta da pronađemo u kući?

Komunikacija i mnogo strpljenja su ključni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/lookstudio

Ko je kriv što nikada ne možete da nađete stvar koja vam treba?

Vi? Vaš partner?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I gde uopšte nestaju te proklete stvari iz kuće?

Sigurno bar dva puta dnevno imate ovakav ili sličan razgovor:

On: Gde je veliki nož?

Ona: Pa, tamo gde uvek stoji!

Vama to, naravno, ništa ne znači, jer noža nigde nema. Slobodno nož zamenite bilo kojom stvari iz kuće koju ne možete da pronađete, princip je uvek isti.

Foto: Freepik/master1305

Uvek je taj razgovor isti, a ponekad se pretvori u svađu o tome kako jedan ne može bilo šta da pronađe – jer ga je drugi premestio.

Ali, dobra vest je da niste vi krivi.

“Istina je da se suprotnosti privlače”, navodi Suzan Vinter, stručnjak za veze.

Suprotni tipovi se privlače

Objašnjava kako se neuredni i neorganizovani često upare s urednim “kontrol frikovima”. Utegnutu, preterano strogu osobu privući će opušteni, “laganiji” tip čoveka. To je deo našeg internog procesa uravnoteženja.

Foto: Freepik/ wayhomestudio

Privlačimo supružnika koji poseduje delove našeg života koji su potisnuti ili neotkriveni.
Jedan partner na kraju teži kućnim poslovima i organizaciji više od drugog. Ponekad je supruga ta koja brine o kući i detetu, dok muž radi i plaća račune.

Pokušava da pomogne oko kuće, ali nema puno raspoloživog vremena i nije posebno dobar u tome (stvarno). Žena je u tom paru neverovatno čista i uredna i održava kuću vrlo dobro organizovanom. Uloge mogu i lako biti zamenjene, pa muškarac može biti taj koji planira obroke, mesečne kupovine i ostalo.

Jedini problem je što onaj neuredniji partner ne zna gde drugi šta stavlja. Naravno, ako se usudi da pita, drugi će izgovoriti istu rečenicu koju supružnici celu večnost govore svojoj boljoj polovini.

Foto: Freepik/freepik

“Pogrešno stavljanje predmeta često je rezultat žurbe i pokušaja multitaskinga. U zbrci da bi se došlo do sledećeg cilja, predmeti se nasumično ostavljaju po strani”, kaže Vinter.

Ona savetuje da radimo s našim partnerima kako bismo stvorili određeno mesto za naše predmete, zajednički dogovoreno mesto na kojem ostavljamo ključeve, naočare, makaze…
“Određivanje mesta za predmete, olakšava njihovo pronalaženje”, smatra Vinter.

Džejmi Hord, stručnjak za organizaciju, navodi da je važno da svako domaćinstvo bude postavljeno tako da bude funkcionalno za svakog člana familije.

“Ponekad se postupak može zakomplikovati za parove koji se organizuju sami, ostavljajući jednu osobu u vezi izgubljenom u vlastitoj kući”, napominje Hord.

Foto: Freepik/wavebreakmedia_micro

Zajednički napor

Jedan od sjajnih načina za parove da prekinu ciklus izgubljenog i pronađenog (ili nikad izgubljenog, prema drugoj polovinii) je zajedničko organizovanje i smanjivanje nereda.

“Zajednički prolazak kroz proces organizacije sigurno će ograničiti broj puta kada vaš partner kaže “hej, dušo, gde su moje cipele?”, tvrdi Hord.

Dobra ideja je i označavanje predmeta, posebno u zajedničkim prostorijama, tako da svi mogu lakše da pronađu ono što traže. Možete da označite fioke, kante, ormare i bilo koji zajednički prostor koji je često u fokusu pretraživanja.

Foto: Freepik/standret

“Zapamtite, samo zato što možda znate gde se nešto nalazi, ne znači da to znaju i svi drugi u vašem domaćinstvu! Oznake su od velike pomoći da im daju osećaj znanja bez potrebe da stalno pitaju gde je nešto”, zaključio je Hord.

Iznad svega, doza empatije i razumevanja može u velikoj meri da pomogne da se izbegne refleks da se posvađate s partnerom kad on nešto ne može da pronađe. Sarađujte koliko god možete kako biste se zajedno organizovali i komunicirali o tome.

I budite strpljivi.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar