Hitler je 20 dana posle bombardovanja došao u JUGOSLAVIJU, posetio samo OVAJ grad, a ljudi su mu KLICALI

U njegovu čast je bila organizovana i priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih devojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora Hitler je izvršio smotru borbenih odreda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen/Discovery UK

Iako je nekadašnja Jugoslavija bila pravi primer antifašističke ideologije i borbe protiv nacističke diktature, malo kome je poznato da u njoj boravio i Adolf Hitler, i to ubrzo nakon njene okupacije.

Naime, nakon izbijanja rata, Adolf Hitler je retko izlazio u javnost, provodeći najveći deo svog vremena u razrađivanju planova i vojnih strategija. Čak i u trenucima kada je išao u organizovanu posetu, one su se uglavnom odvijale u vojnim bazama, a javni nastupi koji su mu i doneli ogromnu popularnost vremenom su postajali prava retkost.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ono što se može zapaziti jeste činjenica da su ga odlikovali kratki, nenajavljeni izleti u tek okupirane teritorije, a tim prilikama bi se on “spontano” pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen, kako bi, navodno pokazao da mu osvojena teritorija znači.

NIJE Šala! HITLER pobedio na izborima u ovoj Afričkoj zemlji, svet u šoku, oglasio se i sam Adolf (FOTO) 

Poseta Sloveniji je predstavljala pravi primer njegovih javnih pojavljivanja, ali do današnjeg dana nije razjašnjeno zbog čega je Hitler odlučio da posetio baš ovu jugoslovensku zemlju. Ipak, ostaje činjenica da je Maribor jedini grad koji je imao priliku da ugosti čoveka koji je ispisao stranice svetske istorije.

Nemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine, a 17. aprila jugoslovenska armija je kapitulirala. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao deo ujedinjene Štajerske.

Hitler je obišao grad, primio predstavnike Nemaca i zapovednike novoformirane okupacione vlasti. U njegovu čast je bila organizovana i priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih devojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora Hitler je izvršio smotru borbenih odreda.

Prilikom odlaska, Hitlera su ispratile hiljade oduševljenih građana Maribora, a njegov pratilac, nemački diplomata Valter Hevel je ostavio rukopis u kome stoji: “Hitler je bio veoma sretan. Prijem je bio fantastičan!”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Nema potrebe za padanjem u nesvest sa takvim naslovima. Narod u Mariboru je bio prisiljen da se fireru napravi ugodjaj dobrodošlice, sila boga ne moli. Kao i današnji sendvičari, e baš im se slušala Riblja Čorba ispred skupštine,

    Odgovori

Ostavite komentar