Kuvari savetuju: 8 stvari koje NE SMETE da radite sa tiganjima, ako želite da vam duže traju

Proverite da li pravite neku od ovih grešaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ StockSnap

Čak i kada koristite tiganje sa neprijanjajućim dnom, morate da vodite računa kako ih koristite.

Iako nekome to možda deluje čudno, postoji i pogrešan način korišćenja tiganja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Profesionalni kuvari navode 8 stvari koje nikako ne smete da radite ako želite da vam tiganji duže traju.

1. Metalni pribor

Ne, nikako! Izgrebaće tiganj i moći ćete samo da ga bacite.

“Uvek koristite silikonske ili plastične špatule, hvataljke ili varjače”, kaže Mario Segura, glavni kuvar restorana “Umami burger” u Los Anđelesu.

Foto: Pixabay/StockSnap

2. Previše jaka vatra

Srednja vatra je idealna za neprijanjajuće tiganje, jer će previsoka temperatura skratiti životni vek vašeg tiganja. I to nije sve – neki od premaza ovakvih tiganja nisu ni predviđeni za veoma jaku vatru što znači da se na visokoj temperaturi iz njih mogu osloboditi štetne hemikalije.

3. Zagrevanje praznog tiganja

Možda ovo radite jer ste navikli sa tiganjem od livenog gvožđa, ali je to užasno loša ideja za tiganj sa neprijanjajućim dnom.
U tiganju mora biti makar malo maslaca ili ulja, jer ne bi smeo da se zagreva prazan.

Foto: Pixabay/press ? and ⭐

4. Pregrevanje tiganja

Za tradicionalni azijski vok je dobro ako se malo dimi, ali za vaš tiganj nije. Ako se to ipak dogodilo odmah provetrite prostoriju.

5. Korišćenje tiganja umesto roštilja

Ovakvi tiganji nisu namenjeni da vam spektakularno karamelizuju meso, pa nemojte da se nervirate ako ne dobijate zlatnu, reš koricu. Tiganji koji se ne lepe namenjeni su jelima koja se kuvaju blago, ne iznenada i na visokoj temperaturi.

Foto: Pixabay/Tony Berg

6. Grubo čišćenje

Nikada ne koristite metalni pribor da ga operete, čak ni grubu stranu sunđera ili oštriju četku za posuđe. Premaz tiganja je kao površinski sloj kože, prema njemu morate biti nežni da bi duže trajao.

7. “Bacanje” u fioku

Ako ikako možete, pazite kada odlažete tiganj. Ne bi trebalo da ga samo “ubacite” u fioku sa posuđem, a onda preko njega stavite još nešto. Premaz je osetljiv i površinu tiganja morate zaštititi makar krpom, pre nego što na njega stavite još nešto. Najbolja opcija je da okačite tiganj na zid, ako imate mesta.

Foto: Pixabay/Willfried Wende

8. Kuvanje kiselih namirnica

Veoma kisele namirnice, kao što su limun ili paradajz, imaće hemijsku reakciju sa premazom tiganja i značajno će mu skratiti rok trajanja. Kiselina će oštetiti premaz koji omogućava da se hrana ne lepi i čak može da ga odvoji od podloge.



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar