PRIRODNI LEK

Čuvarkuća i med – lek za ciste, bradavice i čireve

Čuvarkuća i med su stari ali izuzetno delotvoran lek kod raznih bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Čuvarkuća i med
Foto: Pixabay/ Hans/ Daria-Yakovleva

Ciste na jajnicima i miomi na materici postaju sve češći kod mladih žena. Obe bolesti se vezuju za ženske reproduktivne organe i ako se ne leče na vreme, postoji mogućnost da nastanu teške posledice – kao što je sterilitet. Srećom postoji prirodni lek koji može pomoći kod ovakvih stanja, to su čuvarkuća i med.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kombinacija dve ove namirnice je dobitna kombinacija za zdravlje. Koristi se za lečenje cisti, bradavica, čireva, bolnih i obilnih menstruacija, kurije oči, ubode insekata i upale ušiju. Čuvarkuća se od davnina sadi u baštama i koristi kao narodni lek. Evo nekih načina kako se može koristiti čuvarkuća sa medom.

Čuvarkuća i med za ciste na janicima

Ciste na jajnicima su obično benigne i bezopasne, iako zahtevaju lečenje. Ciste mogu nastati u bolokom životnom periodu žene, ali se to najčešće dešava kada je žena u reproduktivnom periodu.

Ciste su šupljine koje mogu nastati na bilo kom organu, obično napunjene gnojem ili drugim tečnim sadržajem. Nekad su ciste sasvim bez simptoma, te se mogu videti samo na pregledu kod ginekologa.

Foto: Freepik/wayhomestudio

No, uobičajeni simptomi cisti na jajnicima podrazumevaju bolne seksualne odnose, bolne menstruacije, preskočene menstruacije (menstruacije koje kasne), često mokrenje.

Nakupljanjem tečnosti ciste mogu narasti od 3 do 10 centimetra. U nekim slučajevima je potrebno hirurško odstranjivanje ciste. Svakako, neophodno je njihovo praćenje prilikom ginekoloških pregleda, da bi se videlo da li pomeraju jajnike ili prave neku drugu vrstu štete.

Čuvarkuća i med pomažu kod cisti tako što umanjuju njihove simptome i utiču na smanjenje cisti. Ovaj recept sa čuvarkućom i medom se koristi već generacijama kada su u pitanju ciste na jajnicima, ali i razna druga oboljenja.

Potrebni sastojci:

300 grama svežih listova čuvarkuće,

500 grama bilo kog domaćeg meda (mi preporučujemo bagremov).

Priprema: uberite sveže listove čuvarkuće. Birajte veće listove koji se nalaze bliže korenu biljke, jer su oni zreliji od onih koji se nalaze bliže cvetu. Stavite ih u secko i usitnite ih što više možete.

Čuvarkuća i med
Foto: pixabay/manseok_Kim

Pripremite teglu sa medom i u nju prespite usitnjenu biljku. Pokupite sav sok koji je nastao usitnjavanjem jer se u njemu nalazim pregršt supstanci koje će smanjiti proces zapaljenja prozrokovan cistama.

Čuvajte u na tamnom i suvom mestu. Preporučuje se da jedna kašika meda jede svako jutro na prazan stomak, a nakon toga se ne preporučuje da jedete naredna dva sata, kako bi se ove hranljive materije što bolje apsorbvovale.

Ako se čuvarkuća i med konzumiraju svaki dan nakon nekog vremena (obično je potrebno nedelju ili dve) primetićete kako slabe simptomi.

Prirodni lek za miome

Prethodno navedeni recept možete koristiti i za lečenje mioma na materici. Čuvarkuća i med su tako delotvorni jer predstavljaju odličnu kombinaciju sastojaka.

Čuvarkuća sadrži sledeće sastojke: malinska (jabučna) kiselina, mravlja kiselina, smola, kalcijum malat, tanine i biljnu sluz. Zbog svog sadržaja čuvarkuća ima antiseptičko, antiinflamatorno i diuretičko svojstvo.

Zato pomažu kod raznih zapaljenskih procesa, ali su se pokazali psebno delotvornim kod mioma na materici. Miomi su jedan od najčešćih uzroka hospitalizacije zbog ginekoloških problema.

Kašika i med
Foto: pixabay/stevepb

Veruje se da mioma ima mnogo više nego što je to moguće evidentirati, jer uredan nalaz ne garantuje da mioma nema. Smatra se da imaju veze sa genetikom, ali se ne zna tačno zbog čega nastaju. Mogućnost za rast i nastanak novih mioma se smanjuje sa zdravim životnim stilom, rađanjem i dojenjem.

Miomi mogu biti različite veličine, mogu težiti čak i preko 10 kilograma, ali to je veoma redak slučaj. Svakako, miome i njihovo razvijanje treba pratiti. Otežavajuća okolnost je što žene nemaju simptome, a kada simptomi postoje uglavnom su: neredovne menstruacije, bol prilikom seksualnih odnosa, pritisak u donjem delu trbuha i karlici, bolne menstruacije, poteškoće sa začećem.

Pored toga što čuvarkuća i med, tačnije čuvarkuća u medu pomažu kod mioma, takođe, je veoma delotvoran i čaj od čuvarkuće.

Foto: pixabay/Hans

Biće vam potrebno 3 srednja, sveža lista čuvarkuće, da ukupno imaju oko 10 grama. Kuvajte čuvarkuću do 10 minuta u 250 mililtara vrele vode. Procedite čaj i sačekajte da se ohladi. Tek kad se čaj bude izjednačio sa sobnom temperaturom dodajte med. Med se uvek dodaje u rashlađeni čaj, jer tako ne gubi svoje hranljive materije.

Jedna šolja čaja se pije svakog jutra na prazan stomak. Nakon toga ispijajte po gutljaj ovog čaja pravilno raspoređeno tokom dana.

Kako se čuvarkuća i med koristi za čir na želucu?

Čir na želucu najčešće nastaje zbog prisustva helikobakterije u želucu. Helikobakterija uzrokuje probleme sa varenjem, te je potrebno prilagoditi joj dijetu i napadati je sa specifičnom vrstom terapije koju pripisuje doktor. Helikobakterija se može lečiti i sokom od kupusa, pročitajte više o tome klikom na OVAJ link.

Ako dođe do čira na želucu potrebno je promeniti ishranu koja neće izazivati iritacije želuca i uzrokovati njegovo pucanje. Čuvarkuća i med su sastojci koji imaju antiinflamatorno i antiseptičko dejstvo čime zajedno umanjuju upalne procese u želucu.

Recept za čir na želucu sa čuvarkućom i medom je sličan kao i za ciste na jajnicima, sa razlikom što se u ovaj recept dodaje i limun. Limun jeste kiseo, ali u organizmu postaje baza, te dovodi u balans kiselost želuca.

Čuvarkuća i med
Foto: pixabay/manseok_Kim

Dakle, neophodno je 300 grama čuvarkuće, 500 grama domaćeg meda i ceđen sok od 2 limuna. Iscedite limun, dodajte ga u blender, a onda i čuvarkuću. Usitnite i izmešajte sve sastojke dok ne dobijete želatinastu tečnu teksturu. Zatim dodajte smesu u med i mešajte drvenom (nikako metalnom) kašikom ili varjačom.

Ostavite da čuvarkuća, limun i med odstoje preko noći na suvom i tamnom mestu. Svako jutro pojedite jednu kašiku meda na prazan stomak, pazite na dijetu i poštujte vašu terapiju. Nakon nekog vremena će simptomi postati blaži.

Naravno, ne možete očekivati da će kombinacija ova dva zdrava sastojaka u potpunosti odstraniti simptome. Za smanjenje simptoma je potrebno poštovati celokupnu terapiju.



Izvor: Objektiv.rs, zdravisimo.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar