SKANDAL

EKSKLUZIVNI VIDEO: Srpski sveštenik u Americi od CRKVENOG novca unajmio obezbeđenje, pa ISTERAO vernike

Novcem od donacija parohijana sveštenik Milan Dragović unajmio privatno obezbeđenje da spreči vernike da uđu u crkvu koju su izgradili

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Kako Objektiv ekskluzivno saznaje, sveštenik Milan Dragović, koga je vladika istočnoamerički Irinej (Dobrijević) nedavno doveo u pobunjenu njujoršku parohiju, preko policije i privatnog obezbeđenja izbacivao je sopstvene parohijane iz pravoslavne crkve Svetog arhangela Mihajla u Solt Lejk Sitiju, u Sjedinjenim Državama. Naime, Dragović, koji je prethodno služio u Niškoj eparhiji, 2014. godine službeno je upućen u jedan od najizolovanijih delova Amerike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

PODELA PAROHIJANA

Ubrzo nakon preuzimanja službe u Solt Lejk Sitiju, glavnom gradu savezne države Jute, u srpskoj crkvi koju sačinjava oko stotinak srpskih porodica Dragović je 2016. počeo da vrši podele parohijana na one koji su naklonjeni njegovim finansijskim prohtevima i one koji se tome suprotstavljaju, saznaje Objektiv od Srba iz Solt Lejk Sitija. Sveštenik je ultimativno zahtevao da skromna parohija plati troškove izrade njegove zelene karte. Oni koji su se tome usprotivili bili su kažnjeni, tako što je sveštenik odbio da im da pričest, a onda je to iskoristio da im oduzme pravo glasa u crkveno-školskoj opštini.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

VIDEO-SNIMCI

Početkom 2016. godine sveštenik je sazvao skupštinu parohije, ali je bez trunke stida odbio da pozove ogromnu većinu parohijana u njihovu crkvu, koju su decenijama gradili od svojih skromnih primanja, a pod izgovorom da su izgubili punopravno članstvo. Na potresnim snimcima, koji su dostupni na portalu www.objektiv.rs, može se videti kako sveštenik dolazi na farsičnu skupštinu u parohijskom domu crkve u pratnji svoje supruge i tri njemu odana parohijana, dok je najmanje 50 ogorčenih parohijana uspelo da uđe u crkvu uprkos blokadi privatnog obezbeđenja, koje je Dragović unajmio od crkvenog novca. Dragović je odštampao dnevni red izborne skupštine i onda hladnokrvno pokušao da započne zasedanje sa tri istomišljenika.


Kako privatno obezbeđenje nije uspelo da spreči parohijane da uđu u zgradu, Dragović je pozvao policiju protiv sopstvenog naroda. U crkvu su zatim ušla dva policajca i jedna policajka koji, kako se vidi, pokušavaju da pregovaraju sa okupljenim narodom i smire situaciju. Dragović, sa rukama prekrštenim na grudima, razgovara s policijom i u potpunosti ignoriše svoje parohijane. Kako Objektiv ekskluzivno saznaje iz obelodanjene prepiske između Dragovića i njegovog nadležnog vladike Maksima, što je prethodilo ovim događajima, vladika Maksim potvrđuje da po crkvenim pravilima sveštenici u Americi sami odlučuju ko je punopravni član parohije. Dragović je onda to zloupotrebio da izbaci 80 odsto parohijana.

Foto: Printscreen/Facebook

REZIGNIRANI PAROHIJANI
Pitanje vernikana zvaničnoj Fejsbuk stranici crkve u Solt Lejk Sitiju

CRKVA BEZ SVEŠTENIKA

Nakon intervencije policije, koja je isterala narod iz crkve, 80 odsto srpskih porodica prešlo je da se moli u ruskoj crkvi u Solt Lejk Sitiju, ali kad je Dragović pisao ruskom svešteniku da srpski vernici ne mogu da idu u rusku crkvu, oni prelaze u antiohijsku. Srpska crkva nakon toga ubrzano propada, službe počinju da se održavaju neredovno i, kad je sav novac iz blagajne potrošen, Dragović prelazi da radi na građevini. Ova situacija je trajala do kraja 2017, kad je Dragović dobio zelenu kartu, a vladika Maksim ga izbacio iz svoje eparhije. Dragović je onda našao utočište kod vladike istočnoameričkog Irineja. U parohiji u Solt Lejk Sitiju ostala je pustoš, koja do danas nije sanirana. Crkva godinama nema sveštenika, već gostujući sveštenici povremeno održavaju službu, a među njima i otac vladike Maksima. Duboke rane u narodu do danas nisu zacelile.

Foto: Privatna arhiva

Piše: FILIP RADOJČIĆ

Ovu i ostale zanimljive teme pročitajte u štampanom Objektivu.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (4)

  1. Zivim u tom gradu, i bio sam tu. Svestenik nije krvi, nego se organizovala mala grupa ljudi protiv njega jer on nije dozvoljavao da vise rade neke stvari na koje su se oni navikli jer idu protiv crkvenih ustava. I onda su oni hteli da biju popa i da naprave haos u crkvi. Pretili su popu i njegovoj porodici, i dosli da ga biju u sred liturgije.

    Odgovori
  2. Otac Milan je veliki trud uložio da parohijane iz Solt Lejk Sitija uvede u veru, izgleda bezuspešno. Sramota je da neko ko ne zna šta je naša crkva, a posebno ko je i kakav je duhovnik Otac Milan, komentariše ružno o njemu. Kako li Maksim nađe svog tatu da služi u Solt Lejk Sitiju ?

    Odgovori

Ostavite komentar