Sokoj ODGOVORIO folkeru na prozivke: Hasan Dudić nije ZAKINUT, dobija mesečno mnogo veći iznos

Pevač se požalio da od Sokoja dobija samo 8.000 dinara mesečno, što oni demantuju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Tvrdnju Hasana Dudića da ga je „Sokoj” zakinuo za milionski iznos na ime tantijema, ova organizacija je demantovala za štampano izdanje Objektiva.

“U pogledu navoda g. Dudića da od ‘Sokoja’ dobija 8.000 dinara mesečno na ime ostvarenih tantijema, napominjemo da se redovna isplata tantijema članovima ‘Sokoja’ trenutno vrši jednom godišnje, uz moguće vanredne isplate po pojedinačnim osnovima. Međutim, čak i ako bi se na osnovu godišnjih podataka o tantijemama g. Dudića izvukao mesečni prosek, ovako dobijeni iznos nije ni približan iznosu koji je on naveo”, piše u saopštenju koje nam je „Sokoj” dostavio, a kada je reč o broju pesama, oni navode:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“U dokumentaciji „Sokoja” postoje prijave za 520 muzičkih dela na kojima je g. Dudić naveden kao autor, a ne „preko 1.500” kako je izjavio. Da bi mogao da ostvari pravo na naknadu od korišćenja svojih dela, autor ih mora redovno i ispravno prijaviti”.

Kompozitori OGORČENI na Sokoj: Oni su najveće ZLO za autore, godišnje dobijamo siću

Što se tiče sastava Upravnog odbora, iz „Sokoja” kažu:

“‘Sokoj’ ne zapošljava članove Upravnog odbora (ni drugih organa i tela), već ih Skupština Organizacije bira iz reda svog aktuelnog saziva kao predstavnike, u skladu sa zakonom i Statutom ‘Sokoja’. Skupštinu sačinjavaju muzički autori i predstavnici izdavača, a i sam g. Dudić je član aktuelnog saziva Skupštine, koja bira članove Upravnog odbora. Netačan je i navod da ‘Sokoj’ uzima 70% ostvarenog prihoda. Troškovi pokrića rada organizacije, na koje ‘Sokoj’ ima pravo po zakonu, što osim zarada zaposlenih uključuje i sve ostale operativne troškove, u poslednjih nekoliko godina ne prelazi 20% prihoda, a nikada nisu prelazili 30%. Narodna muzika nije „potcenjena”, kako g. Dudić navodi, a kriterijumi za raspodelu tantijema su detaljno obrazloženi u javno dostupnom Planu raspodele koji donosi Skupština „Sokoja”.

Foto: E-Stock/ Miloš Rafailović

U izjavama Hasana Dudića za Objektiv navedeno je da je sva dokumentacija u “Sokoju” od osamdesetih godina spaljena, međutim, on nam je, nakon što je tekst objavljen, rekao da se to nije dogodilo u “Sokoju”, već u jednom drugom udruženju. Takođe, “Sokoj” je demantovao da su spaljivali dokumentaciju, i dodao:

“‘Sokoj’ poseduje punomoćja autora i prijave dela još iz perioda osnivanja, pedesetih godina prošlog veka”.

Foto: Objektiv.rs

T. S.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Da su ogroman novac koji su dobijali na ruke, umesto na kocku, stedeli ili ulagali u nekretnine, sada bi imali. Ono sto se slusalo pre 30 godina ne slusa se sad. Valjda to tako ide svuda su svetu i sa svim pevacima. Kolko se slusa, tolko para.

    Odgovori

Ostavite komentar