Nije svejedno! Ako mleko držite u vratima frižidera, pravite VELIKU grešku!

Veće temperature su idealne za razvoj bakterija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Petr Kříček / SM / Profimedia

Temperatura u frižideru može da varira, pa su određeni delovi topliji nego drugi, što utiče na kvalitet i dugotrajnost namirnica.

Kada govorimo o delovima najpodložnijim temperaturnim promenama, to su svakako vrata. Zbog toga bi trebalo izbegavati da u njima držite lako kvarljive namirnice, poput mleka i mlečnih proizvoda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uzmite u obzir činjenicu da su veće temperature idealne za razvoj bakterija i pazite gde držite osetljivu hranu, prenosi Real Simple.

Idealno mesto

Najidealnije mesto za mlečne proizvode su srednja ili donja polica. A, ukoliko niste sigurni šta bi mogli da držite u vratima, evo odgovora:

Senf

Kečap

Soja sos

Džem

Gazirana pića

Saveti za čuvanje

Kako bi vam mleko duže trajalo, potrebno je da ga što manje izlažete promenama temperature. Počnite već u prodavnici! Naime, neka mleko bude poslednja namirnica koju ćete spustiti u korpu, pre odlaska do kase.

Na ovaj način, neće biti izloženo sobnoj temperature duže vreme i umanjićete mogućnost za razvoj bakterija. Mleko je najbolje čuvati na temperaturi od 3 do 4 stepena Celzijusa.

Foto: Jacques Alexandre / Profimedia

Vratite ga odmah u frižider

Ukoliko imate naviku da flašu ili “karton” mleka ostavite na radnoj površini, ili trpezarijskom stolu dok doručkujete, trebalo bi da razmislite. Uzmite koliko vam treba i odmah vratite ambalažu u frižider.

Pravila se ne menjaju

Gore pomenuta pravila važe za kravlje, sojino, kozje ili bademovo mleko. Dakle, ne skladištite pakovanje u vratima, već na srednjoj ili donjoj polici.

Zatvarajte vrata

Ako imate naviku da neodlučni stojite pred otvorenim vratima, dok razmišljate šta biste mogli da pojedete, imamo loše vesti – ugrožavate sve namirnice.

Savet je da brzo otvorite frižider, uzmete ono što vam treba i zatvorite ga.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!