Temperatura u frižideru može da varira, pa su određeni delovi topliji nego drugi, što utiče na kvalitet i dugotrajnost namirnica.
Kada govorimo o delovima najpodložnijim temperaturnim promenama, to su svakako vrata. Zbog toga bi trebalo izbegavati da u njima držite lako kvarljive namirnice, poput mleka i mlečnih proizvoda.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Uzmite u obzir činjenicu da su veće temperature idealne za razvoj bakterija i pazite gde držite osetljivu hranu, prenosi Real Simple.
Idealno mesto
Najidealnije mesto za mlečne proizvode su srednja ili donja polica. A, ukoliko niste sigurni šta bi mogli da držite u vratima, evo odgovora:
– Senf
– Kečap
– Soja sos
– Džem
– Gazirana pića
Saveti za čuvanje
Kako bi vam mleko duže trajalo, potrebno je da ga što manje izlažete promenama temperature. Počnite već u prodavnici! Naime, neka mleko bude poslednja namirnica koju ćete spustiti u korpu, pre odlaska do kase.
Na ovaj način, neće biti izloženo sobnoj temperature duže vreme i umanjićete mogućnost za razvoj bakterija. Mleko je najbolje čuvati na temperaturi od 3 do 4 stepena Celzijusa.

Vratite ga odmah u frižider
Ukoliko imate naviku da flašu ili “karton” mleka ostavite na radnoj površini, ili trpezarijskom stolu dok doručkujete, trebalo bi da razmislite. Uzmite koliko vam treba i odmah vratite ambalažu u frižider.
Pravila se ne menjaju
Gore pomenuta pravila važe za kravlje, sojino, kozje ili bademovo mleko. Dakle, ne skladištite pakovanje u vratima, već na srednjoj ili donjoj polici.
Zatvarajte vrata
Ako imate naviku da neodlučni stojite pred otvorenim vratima, dok razmišljate šta biste mogli da pojedete, imamo loše vesti – ugrožavate sve namirnice.
Savet je da brzo otvorite frižider, uzmete ono što vam treba i zatvorite ga.
Komentari (0)