ONLAJN SAJAM

Pobednika određuje NAJVEĆA kobasica: Pirotska “VIJAGRA” ove godine na drugačiji način

Ove godine Piroćanci neće izlagati svoju čuvenu peglanu kobasicu na sajmu, već na sajtu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Čuveni Sajam peglane pirotske kobasice, koji je ranijih godina okupljao i više od 80.000 posetilaca iz celog regiona, pa i iz Evrope, ove godine se prvi put neće održati. Zapravo, oko tridesetak proizvođača čuvene „vijagre” predstaviće se onlajn, a od danas sa radom počinje i sajt koji će promovisati nadaleko čuveni delikates. Pobednika, kao ranijih godina, neće biti, već će ovo priznanje poneti svi izlagači. Naravno, nema i degustacije, pa će peglana kobasica moći samo da se gleda. Mirisa i ukusa ljubitelji ovog proizvoda zbog epidemije korone samo će se prisećati ili će na neviđeno da ga poruče i uživaju kod kuće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Oko trideset lokalnih proizvođača takmičiće se onlajn, a kupcima delikates stiže na kućnu adresu.

ZAŠTITA GEOGRAFSKOG POREKLA

– Sa radom počinje sajt, namenjen samo ovom proizvodu, na kome će se videti izlagači, ali i poručiti peglana kobasica – kažu u Turističkoj organizaciji Pirota.

– Na njemu će biti i osvrt na zaštitu geografskog porekla imena, i Elaborat zaštite proizvoda, kao i retrospektivu svih sajmova pegla- ne kobasice.

Takođe, emitovaćemo i video-zapise proizvođača i njihovo predstavljanje, ali i obaveznu analizu bezbednosti proi- zvoda svih izlagača, kao i markice sa QR kodom i karakteristikama proizvoda. Sajt namenjen pirotskoj peglanoj kobasici nastaviće sa radom i nakon 30. januara, kada se planira ocena kvaliteta proizvoda od strane stručnog žirija, u prostorijama Ekonomske škole u Pirotu.

– Na internet prezentaciji peglane kobasice ove godine će se naći lokani proizvođači i dugogodišnji izlagači ovog delikatesa – navode u TO Pirot.

 

– Svi proizvodi izlagača i proizvođača poslati su u Veteri- narski institut Niš na mikrobiološku analizu. Rezultati analize, kao i početak rada sajta očekuju se već danas.

MANIFESTACIJA POSTOJI VEĆ OSAM GODINA

Prošle godine je na sajmu bilo 40 izlagača, a pobednik je bio Aleksandar Đunić, velemajstor u pravljenju pirtoske „vijagre”, koji je titulu najboljeg odneo i 2019. godine. U vreme sajma najviše dođe Bugara, koji okupiraju mesare i sam izložbeni prostor da probaju i kupe čuvenu kobasicu. U hali „Kej” okupljalo se i oko 150 proizvođača rakije, vina, sira, meda i kačkavalja, pa je tako uživanje za gurmane višestruko. Još prošle godine majstori za peglanu koba- sicu su govorili da je sajam veoma doprineo promociji i ove kobasice i grada Pirota.

– Prodaja dosad nije bila problem, a nadamo se da će tako i ostati – kaže Dragan Tošić iz Degustacionog centra Boemska potkovica, koji je prvi registrovao pogon za proizvodnju peglane kobasice. Tržište je veliko, ima intersovanja, pa polako dolazimo do toga da ponestaju sirovine, pre svega koze i goveda. Sirovine isključivo od naših proizođača. Kako ćemo da funkcionišemo na daljinu, videćemo predstojećeg vikenda. Sve je to novo za nas, a siguran sam i za ljubitelje pirotske „vijagre”. Jedno je kad se proba uživo, a drugo kad se samo gleda. Nema ni rakijice, vina, da bi ugođaj bio potpun. Ali, druga su vremena ove godine, bolest nas je naterala da se i mi promenimo.

SVI ĆE BITI POBEDNICI

– Ove godine nećemo birati samo jednog, nego će svi izlag či biti pobednici – navode u TO Pirot. Nadamo se da je ovo prvi i poslednji put da se sajam, koji je osim peglane kobasice promovisao i grad Pirot i ceo kraj, održava na ovaj način. Dobro je da imamo sajt, jer i to je dobra promocija i omogućiće nam da se za nas čuje i dalje i više, nego što je to dosad bio slučaj. Boemi i hedonisti ovog januara biće zakinuti za uživanje u jelu i piću, ali će moći da poruče omiljenu kobasicu i da je degustiraju u svom domu.

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

Ovu i ostale zanimljive teme pročitajte u štampanom Objektivu.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar