Snažna vojska jednako je snažna Srbija: Ministar Stefanović podneo referat predsedniku

Govoreći o nabavci opreme za vojsku, ministar Stefanović je naglasio da je težnja pre svega opremanje iz domaće industrije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajković

Na današnjem referisanju predsedniku i vrhovnom komandantu o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2020. godinu, bilo je reči i o stanju u domaćoj industriji i o tome kakve su intencije za nabavku opreme, naoružanje i tehnike za vojsku, istakao je ministar odbrane Nebojša Stefanović na zasedanju Narodne Skupštine.

Govor ministra Stefanovića u Narodnoj skupštini: Razmatramo uvođenje obaveznog vojnog roka (VIDEO)

Odgovarajući na pitanja poslanika Akeksandra Markovica, Stefanovic je rekao da možda nekome u ovoj zemlji i u regionu, za ostvarivanje njihovih ciljeva, ne odgovara snažna vojska.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Snažna vojska, jednako je snažna Srbija. To je preduslov. Da biste imali investiciju i ekonomiju, da biste imali mogućnosti i da se bavite jakim selom, morate da imate stabilnost i bezbednost. Investitori kada dođu u ovu zemlju, moraju biti uvereni da će ona biti bezbedna, sigurna zemlja, koja kao što to danas čini, čvrstim koracima grabi napred, ima privredni rast i može da garantuje da će tako nastaviti u budućnosti- rekao je Stefanovic.

Govoreći o nabavci opreme za vojsku, ministar Stefanović je naglasio da je težnja pre svega opremanje iz domaće industrije. Razlozi za to su brojni, uključujući i taj da ne zavisimo previše ni od koga spolja, ni sa Istoka, ni sa Zapada i da razvijamo kapacitete domaće industrije kako bi mogla u bilo kojem trenutku da ima dinamičnu, jaku i brzu proizvodnju, sposobnu da proizvodi sredstva za potrebe naše vojske, policije i službe bezbednosti.ž

Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajković

Osvrnuvši se na značaj domace proizvodnje, izdvojio je oklopna vozila „Miloš 4×4“, „Lazar 8×8“ i vozila Zastava Tervo koja ce služiti kao oklop za našu pešadiju.

Ministar odbrane je podsetio i na značaj Vojnotehničkog instituta, koji danas čini najvažniju tačku razvoja vojske. Takođe, podsetio je i da je 2005. ova institucija doživela veliki udar kada su preko noći otpušteni inžinjeri i sastav bio desetkovan.

– Mi danas imao preko 30 novih sredstava koja se razviju na VTI-u. Hoću da se zahvalim ljudima koji su tu iz patriotskih razloga ostali da rade za svoju zemlju. Jedan istraživač u Vojnotehničkom institutu, inženjer ima početnu platu platu oko 68.000 dinara, a za te ljude očekujemo da rade na najsloženijim sistema. Ti ljudi danas imaju bolje uslove i potrudićemo se da imaju još neuporedivo bolje, jer hoćemo da zadržimo inžinjere koji razvijaju našu vojsku u našem sastavu. Predsednik Vučić je uspeo da nam pomogne da plate značajno povećamo i da ih ove godine povećamo za skoro od 9,6 za najviše oficire, do 17,8 posto za vojnike i druge ljude i trudićemo se da povećamo i za ove istraživače – poručio je ministar Stefanović.

Danas se u vojsci razvijaju Nore, očekuje se dodatno opremanje vozilima „Miloš“, modernizacija aviona MiG-29 i aviona Orao, najavio je ministar Stefanović, dodavši da će se u budućem periodu, pored toga što su nedavno nabavljeni moderni avioni i helikopteri, takođe, ulagati u opremanje vojnika uniformama, čizmama, puškama, svime što naša vojska može da priušti, a što je po svetskim standardima.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar