Izbaci ULJEZA: Evo koju hranu smatramo zdravom, a ona, u stvari, to NIJE

Rešite se zabluda i nemojte kriviti samo hamburgere

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Photo by Ella Olsson from Pexels

U carstvu nezdrave hrane često vladaju zablude poput onih da obično mleko treba zameniti mlekom od soje.

Agresivne reklame i trendovi doveli su do toga da konzumiramo hranu za koju smatramo da je prirodna i zdrava, ali ona to zapravo nije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato je krajnje vreme da se rešite zabluda i otkrijete koje su to zamke u koje je najlakše upasti.

Sveže ceđeni sokovi

Jedna od čestih zabluda je ona da je voće uvek i u svakom obliku zdravo. Jasno je da bi bilo štetno potpuno ga izbaciti iz ishrane, ali ipak postoje pravila po kojim ga treba konzumirati. U prevodu, nemojte svaki dan piti neumerene količine ceđenih sokova.

Ne samo da nećete istrošiti značajan broj kalorija, nego ćete i uneti ogromnu količinu šećera – 400 mililitra sveže ceđenog soka od narandže može sadržati i do 52 gama šećera, što je isto kao da ste pojeli jednu mlečnu čokoladu.

Foto: Pixabay/silviarita

Biljno mleko

Nemojte se voditi onim da je nešto zdravo ako na svom pakovanju ima utisnutu reč “biljnog porekla”. Mleku biljnog porekla nisu potrebni šećeri i arome, ali ih mnogi proizvođači dodaju. Posebno obratite pažnju na mleko od soje, čiji su sastojci uzgajani pomoću pesticida. Zato radije pripremite sopstveno biljno mleko kod kuće.

Foto: Pixabay/stevepb

Preliv za salate

Maslinovo ulje, sirće, začinsko bilje, senf, med… Sve su ovo zdravi i preporučljivi sastojci za salatu. Ali, uslov je da ih napravite sami. Ukoliko ih kupujete, trebalo bi da znate da svi oni sadrže velike količine šećera – čak do 15 grama na 30 mililitara, kako bi nadomestili izgubljeni ukus masti.

Foto: Shutterstock

Zamene za šećer

Već vam je poznato da je beli šećer jedna od najvećih štetočina koje možete uneti u organizam. Međutim, njegove alternative su čak i štetnije, posebno kada se uzimaju u velikoj količini. Zato umesto dodatnih zaslađivača koristite med, javorov sirup ili sirup od agave – naravno u umerenim kolilčinama kako ne biste preterali sa kalorijama.

Foto: Pexels/Foodie Factor

Granole

Bez obzira da li posipate jogurtom ili grickate pločicu sa granolom, većina proizvoda od granole puna je masti i šećera. Svakako, ovaj musli  pravi se od zdravih sastojaka – ječma, sušenog voća, oraha i semena.

Ali onda proizvođači uzimaju te sastojke i premazuju ih najrazličitijim zaslađivačima (šećer, med, kukuruzni sirup…), a potom ih peku u ulju.



Izvor: Objektiv.rs, henryford.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar