U carstvu nezdrave hrane često vladaju zablude poput onih da obično mleko treba zameniti mlekom od soje.
Agresivne reklame i trendovi doveli su do toga da konzumiramo hranu za koju smatramo da je prirodna i zdrava, ali ona to zapravo nije.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Zato je krajnje vreme da se rešite zabluda i otkrijete koje su to zamke u koje je najlakše upasti.
Sveže ceđeni sokovi
Jedna od čestih zabluda je ona da je voće uvek i u svakom obliku zdravo. Jasno je da bi bilo štetno potpuno ga izbaciti iz ishrane, ali ipak postoje pravila po kojim ga treba konzumirati. U prevodu, nemojte svaki dan piti neumerene količine ceđenih sokova.
Ne samo da nećete istrošiti značajan broj kalorija, nego ćete i uneti ogromnu količinu šećera – 400 mililitra sveže ceđenog soka od narandže može sadržati i do 52 gama šećera, što je isto kao da ste pojeli jednu mlečnu čokoladu.
Biljno mleko
Nemojte se voditi onim da je nešto zdravo ako na svom pakovanju ima utisnutu reč “biljnog porekla”. Mleku biljnog porekla nisu potrebni šećeri i arome, ali ih mnogi proizvođači dodaju. Posebno obratite pažnju na mleko od soje, čiji su sastojci uzgajani pomoću pesticida. Zato radije pripremite sopstveno biljno mleko kod kuće.
Preliv za salate
Maslinovo ulje, sirće, začinsko bilje, senf, med… Sve su ovo zdravi i preporučljivi sastojci za salatu. Ali, uslov je da ih napravite sami. Ukoliko ih kupujete, trebalo bi da znate da svi oni sadrže velike količine šećera – čak do 15 grama na 30 mililitara, kako bi nadomestili izgubljeni ukus masti.
Zamene za šećer
Već vam je poznato da je beli šećer jedna od najvećih štetočina koje možete uneti u organizam. Međutim, njegove alternative su čak i štetnije, posebno kada se uzimaju u velikoj količini. Zato umesto dodatnih zaslađivača koristite med, javorov sirup ili sirup od agave – naravno u umerenim kolilčinama kako ne biste preterali sa kalorijama.
Granole
Bez obzira da li posipate jogurtom ili grickate pločicu sa granolom, većina proizvoda od granole puna je masti i šećera. Svakako, ovaj musli pravi se od zdravih sastojaka – ječma, sušenog voća, oraha i semena.
Ali onda proizvođači uzimaju te sastojke i premazuju ih najrazličitijim zaslađivačima (šećer, med, kukuruzni sirup…), a potom ih peku u ulju.
Komentari (0)