Šta je BLEKAUT ČELENDŽ na TIKTOKU? Sve o igrici zbog koje se obesio dečak (9) u Rakovici

Ako vidite da neko učestvuje u ovom čelendžu, ili ohrabruje učešće, odmah prijavite taj profil

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: JL / Alamy / Alamy / Profimedia

Srbiju je danas obišla vest da se dečak (9) koji je juče pronađen mrtav u stanu u Rakovici, navodno slučajno obesio igrajući Tik-tok izazov Blackout!

Dečak je ostao sam u stanu, dok su mu roditelji bili u prodavnici.

Više o tome KLIKOM OVDE.

– Kada su se vratili on nije otvarao vrata, pa su pozvali policiju i vatrogasce koji su preko terase ušli i dete zatekli obešeno o krevet na sprat. Od početka se sumnjalo da je do smrti došlo slučajno tokom igre, a sada se veruje da je mališan zapravo igrao izazov Blackout na društvenoj mreži Tik-tok – kaže izvor iz istrage.

U ovom izazovu deca stave kaiš oko vrata, stežu ga i snimaju to mobilnim telefonom dok ne padnu u nesvest. U Italiji je pre nekoliko dana preminula devojčica (10) koja se ugušila igrajući ovaj izazov.

Svetski mediji apeluju da se prijavi svaki nalog na kome se vidi šerovanje Blackout čelendža.

Kao i mnogi drugi opasni Tik Tok trendovi (čelendž Plavi Kit, na primer), i ovaj čelendž primorava mlade ljude da izvršavaju zadatke koji su opasni po život.

Šta je Blackout Challenge?

U osnovi, ovaj čelendž tera korisnike da se “dave” sve dok ne izgube svest. Ova “igra” je na društvenim mrežama već godinama, i ponegde je poznata kao “Passout challenge” (čelendž onesvešćivanja), “The Game of Choking” (igra davljenja”, “Speed Dreaming” (ubrzano spavanje) ili “The Fainting Game” (igra onesvešćivanja”, a trenutno je uzela maha na TikToku.

Medicinski radnici upozoravaju da ovaj čelendž može dovesti do onesvešćivanja, oštećenja mozga, pa čak i smrti.

Ovako možete da prijavite Blackout Challenge

TikTok sada ohrabruje korisnike da prijave ljude koji učestvuju u ovom “izazovu”, i nada se da će to sprečiti njegovo širenje. Ovo se može uraditi kada kliknete na belu strelicu na desnoj strani snimka, a zatim pritiskom na “report”. Onda možete izabrati kategoriju “Suicide, Self-harm and Dangerous Acts” (samoubistvo, samopovređivanje ili opasni postupci”.

Ako vidite da neko učestvuje u ovom čelendžu, ili ohrabruje učešće, odmah prijavite taj profil.



Izvor: Objektiv.rs, , PopBuzz

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar