SVE TAJNE RUSKOG UMETNIKA (FOTO+VIDEO)

Studentima kuva, obožava svog psa, ima crni pojas u karateu: On je izvajao spomenik Stefanu Nemanji

Aleksandar Ruvašnjikov je treća generacija vajara u porodici, a i njegov sin Filip se bavi umetnošću

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram/alexandrrukav

Spomenik Stefanu Nemanji je goruća tema tokom poslednjih dana, a javnost malo zna o čoveku čije su ga vredne ruke stvorile.

Autor spomenika je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov. Jedan je od najvećih ruskih vajara današnjice. Član je ruske Akademije nauka i umetnosti, a važi za majstora ambijentalnih kompozicija, kao i portretne skulpture.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.r

Rukavišnjikov je rođen u Moskvi 2. oktobra 1950. godine, roditelji su mu bili čuveni vajari Julijan Rukavišnjikov i A. N. Filipova. Ova grana umetnosti mu je očigledno u genima, jer on predstavlja treću generaciju uspešnih vajara u porodici. Kažu da kad je birao fakultet, nije bilo nikakve dileme, podrazumevalo se da će i on postati vajar. Bio je student za primer i diplomirao je na Moskovskom umetničkom institutu V. I. Surikova. Njegov diplomski rad predstavljala je skulptura “Severni ribar”.

Proglašen je zaslužnim umetnikom Ruske Sovjetske Federativne Republike 1984. godine i njegova karijera je samo nastavila da ide uzlaznom putanjom. Devet godina kasnije postao je upravnik katedre skulpture na institutu koji je i sam završio. Godine 1997. izabran je za stalnog člana Ruske akademije umetnosti.

Njegovi radovi mogu se naći u muzejima širom Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Belgije. Ulice širom sveta krase njegova dela.

Zvanično, živi i radi u Moskvi, ali najviše vremena provodi u “Radionici Aleksandra Rukavišnjikova”, koju je 2012. otvorio u mestu Zemljanij Val.

U mnogim intervjuima je govorio da najviše uživa u radu sa učenicima. Naglasio je da ga držanje časova vajarstva inspiriše jednako kao i samo vajarstvo. Sate i sate provodi u svojoj školi. Ponosan na svoje učenike, a društvene mreže uglavom koristi kako bi ih hvalio.

U školu vajarstva je uspeo da uklopi još jednu strast – ljubav prema kuvanju. U okviru škole nalazi se poseban umetnički kafe, koji nude razne specijalitete. Tu Rukavišnjikov organizuje tematske večeri, a često i sam sprema hranu. Učenici ga hvale da tokom takvih večeri sprema specijalitete iz celog sveta, i da mu to dobro ide od ruke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Art-Cafe Rukav (@caferukav)

Na početku pandemije Ruvašnjikov je snimio je niz onlajn časova, jer nije želeo da učenici budu uskraćeni za znanje zbog korone, a ti onlajn časovi na ruskom jeziku besplatno su dostupni svim ljubiteljima umetnosti.

Najveći deo slobodnog vremena provodi u školi, ali i sa svojim psom. Često ističe da je veliki ljubitelj životinja i da mu je pas najbolji prijatelj, sa kojim svakodnevno izlazi u šetnju.

Takođe, veliki je ljubitelj sporta. Još kada je bio dečak počeo je izuzetno da ga zanima karate, koji je bio u tadašnjoj Rusiji zabranjen sport. Ruvašnjikov je nosilac crnog pojasa u karateu, a trenira kada kod može jer želi da ostane u kondiciji.

Veliki vajar ima jednog sina, zove se Filip Rukavišnjikov, kojem je preneo ljubav prema umetnosti. Filip se takođe bavi vajarstvom, ali i drugim vrstama umetnosti. Njegovi posteri su izloženi u Muzeju moderne umetnosti u Moskvi. Zanimljivo je da se Filip oprobao i kao glumac, kao dečak je odigrao je ulogu u filmu za decu “Zbogom, Meri Popins”.

Pogledajte kako je Aleksandar Ruvašnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, izgledao pre mnogo godina, na početku karijere:

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Alexander Rukavishnikov (@alexandrrukav)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar