VELIČANSTVENO

Stali smo ispod spomenika Stefanu Nemanji i videli PREDIVNE DETALJE: Pažnju nam je privukao natpis (FOTO)

Stefan Nemanja stoji na “napuklom vizantijskom šlemu” koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na “napuklom vizantijskom šlemu” koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Reporteri Objektiva posetili su spomenik i zabeležili detalje koji zaista ostavljaju bez teksta. Unutrašnjost postamenta je dostupna građanima, a u njoj je prikazana istorija dinastije Nemanjić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored reljefnog prikaza loze Nemanjića, pažnju nam je privukao i natpis sa snažnom simbolikom:

Šta istoričari kažu o spomeniku Stefanu Nemanji: Postoji DOBAR razlog što drži MAČ u ruci 

“Kao mnogoplodna loza procveta, oče Simeone… Raduj se lozo dobroplodna, koja nam ističe veselje…”

Spomenik Stefanu Nemanji biće svečano otkriven večeras, a svečanosti na Savskom trgu prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Beograd dobija još DVA SPOMENIKA: Biće posvećeni ovim velikanima iz loze Nemanjića 

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Sreća je da imamo ljude na rukovodećem mestu koji ne čitaju samo bankovni izvod na svakih sat vremena,već ljude koji mnogo znaju o SRBSKOJ istoriji koja nije počela i završiće se onih koji samo zevaju u svoj bankovni konto. Još tužnije je kada pred spomenikom Stefanu Nemanju stoji nekakav samoproglašeni pisac i priča da ga treba ukloniti. Pitam se kakav je to "pisac" koji ne poznaje i nije ponosan na istoriju i vrednosti svojih predaka,svojih korena!?!?!? Na žalost ima nekakav pisac Atanacković koji je takav "biser" ljudske gluposti i ljudski dronjak što bi rekao jedan veliki ruski pisac.

    Odgovori

Ostavite komentar