Sve fudbalske avionske tragedije: Brazilci nisu jedini, i oni su poleteli, pa otišli u ambis! (VIDEO)

Emilijano Sala, fudbalski tim Šapekoensea,"Bezbijeve bebe", samo su neka od imena onih koji nisu uspeli da se vrate kući

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/TOCANTINS STATE FIREFIGHTERS, Wikipedia

Poslednja avionska nesreća koja je zavila Brazil u crno dogodila se u nedelju ujutru kada su poginuli fudbaleri brazilskog četvrtoligaša Palmasa, kao i njihov predsednik. Oni su trebali da odu na utakmicu svog kluba koja, ali samo nekoliko trenutaka nakon poletanja avion je pao.

U nesreći su poginula četvorica fudbalera, Lukas Praksedes, Giljerme Noe, Ranule i Markus Molinari, kao i predsednik Meira i pilot. Saučešće su izrazili i drugi brazilski klubovi, a među njima je i Vila Nova, protiv koga su trebali da igraju meč.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U ovom tekstu prisetićemo se još neklih fudbalskih avionskih tragedija.

Napravio je transfer u karijeri, ali nikada nije igrao u novom dresu. Pre samo nekoliko dana navršila se druga godišnjica nesrećne smrti argentinskog napadača Emilijana Sale (29). Obavio je transfer i požurio natrag u Francusku da pozdravi saigrače i osoblje, a zatim objavio poslednju sliku na društvenim mrežama sa opisom „Poslednji pozdrav“.

Nije bio ni svestan šta će se dogoditi. Odleteo je nazad i trebalo da stigne u Kardif u 21:00, ali se nikada nije pojavio.

Sedam meseci nakon nesreće, istražitelji su otkrili uzrok pada aviona kada je toksikološki pregled Salinog tela pokazao visok nivo ugljen-monoksida u krvi. Istraživači su otkrili da je ta količina mogla da izazove moždani udar, nesvesticu ili srčani udar. Velika količina monoksida zaprepastila je pilota, koji nije mogao normalno da radi, zbog čega je na kraju avion i pao.

Ubrzo nakon poletanja, avion je nestao sa radara. Službena potraga započela je dva dana kasnije, a gotovo tri nedelje nakon nesreće, istražitelji su olupinu locirali na dubini od 63 metra i izvukli jedno telo. Bilo je to telo fudbalera Emilijana Sale. Kasnije je obavljena obdukcija u Engleskoj, a telo je potom prevezeno u rodnu Argentinu gde je i sahranjen.

“Idem u Kardif. Već sutra treniram sa novim saigračima. Ako vam se ne javim za sat vremena, ne znam da li će poslati nekoga da me traži … bojim se”, bila je poslednja poruka Argentinca.

Otac fudbalera se nije mogao oporaviti od svoje tuge. Šok koji je doživeo ostavio je trajne posledice na njegovu psihu i zdravlje tako da je kasnije umro od tuge.

Nepuna tri meseca pre Saline tragedije vlasniku Lestera Vičaju Šrivadanaprabu srušio se helikopter. Tajlandski milijarder i vlasnik Lestera, preminuo je nakon pada helikoptera u blizini klupskog stadiona nakon utakmice protiv Vest Hama, a pored njega, život su izgubili i njegovi saradnici.

Mnogi se i dalje sećaju tragedije Šapekoensea, brazilskog kluba čiji je tim gotovo u potpunosti stradao u avionskoj nesreći. Brazilski prvoligaš Šapekoense snimio je video pre poletanja, a neko je i fotografisao iz aviona. Bila je to poslednja fotografija igrača pre pada aviona, a sve to dogodilo se 28. novembra 2016. godine.

Brazilski tim poleteo je na utakmicu u Kolumbiju, pilotu je ponestalo goriva, avion se srušio, a život je izgubio 71 putnik, među kojima su bili novinari, fudbaleri, članovi kluba, posada.

Ovu nesreću preživela su samo trojica fudbalera, jedan novinar i dvojica članova posade. Preživeli fudbaleri su se čak vratili u klub, a Folman je igrao i sa protezom jer mu je amputirana potkolenica.

Grande Torino, kako su zvali italijanski klub krajem pedesetih u kojem su skoro svi igrači bili u nacionalnom timu „azura“. Torino je odigrao prijateljsku utakmicu protiv Benfike u Portugaliji 4. maja 1949, posle koga se vraćao kući.

Nažalost, avion se srušio na planinu u blizini Torina zbog loše vidljivosti. Skoro ceo torinski tim, 18 fudbalera i pet članova posade poginuli su u jednoj od najvećih fudbalskih tragedija u istoriji.

Mat Bezbi vodio je tim Mančester Junajteda koji je osvojio englesko prvenstvo 1956. i 1957. godine. Prosek tima bio je oko 22 godine, pa su ga nazivali „Bezbijevim bebama“. Nažalost, 6. februara 1958. igrali su u četvrtfinalu protiv Crvene zvezde u Beogradu, ali se engleski tim nije vratio kući. Kapetan je sleteo u Minhen da natoči gorivo. Kasnije se saznalo da je let trebalo otkazati zbog problema sa motorom, a vreme je bilo katastrofalno, ali avion je pokušao da poleti. Poleteo je, ali je brzo počeo da gubi visinu, zakačio ogradu, udario u zgradu, a zatim u rezervoar pun goriva. Ubijeno je 23 od 44 putnika, od toga osam fudbalera Mančestera.

Trener tima, Mat Bezbi borio se za život i pobedio je u najvažnijoj utakmici pošto je dva meseca nakon nesreće napustio minhensku bolnicu. Deset godina kasnije vodio je  Jnited do evropske titule.

Gotovo kompletan tim peruanskog saveza poginuo je u avionskoj nesreći 1987. godine.

Avion kojim je leteo poručnik peruanske vojske imao je 16 fudbalera prvog tima, pet članova osoblja i četiri direktora. Avion se srušio u okean samo deset kilometara pre cilja, a među preživelima bio je samo jedan fudbaler.

Zambija je igrala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1993. godine protiv Senegala. Avion u kojem su bili zambijski fudbaleri srušio se 27. marta u Atlantski okean, usmrtivši svih 25 putnika i pet članova posade.

U nesreći je poginulo 18 članova zambijske reprezentacije i četiri člana stručnog štaba. Tadašnja zambijska reprezentacija je mnogo obećavala pošto su veći deo nacionalnog tima činili igrači koji su na Olimpijskim igrama 1988. pobedili Italiju sa 4:0.

Pakhtakor Taškent je jedini uzbekistanski klub koji je igrao u prvoj sovjetskoj ligi i jedini klub iz Centralne Azije koji je igrao u finalu Kupa SSSR-a. Najgori trenutak u istoriji kluba bila je avionska nesreća u kojoj je smrtno stradalo 17 fudbalera i članova klupskog osoblja.

U sudaru dva aviona iznad Ukrajine u avgustu 1979. godine poginulo je svih 178 putnika i članova posade. U jednom avionu je bio kompletni tim Pakhtakor-a koji je išao na utakmicu sovjetske lige. Ekipa iz Taškenta trebalo je da igra protiv Dinamo Minska. Svake godine u avgustu Pakhtakor organizuje turnir u mlađim kategorijama u znak sećanja na poginule igrače.

The Strongest je bolivijski fudbalski klub iz La Paza osnovan 1908. Tim je pozvan na prijateljsku utakmicu u Santa Kruzu 24. septembra 1969. godine. Dva dana kasnije, vraćali su se kući, a njihov avion je nestao sa radara. Ubrzo je pronađena olupina i svih 74 putnika bilo je mrtvo, kao i devet članova posade, a među poginulima bilo je 16 igrača bolivijskog kluba.

Srušio se avion sa fudbalerima: Užasna nesreća u Brazilu – poginulo 6 osoba! (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar