Zaev PRIZNAO: Vučić za Srbiju obezbedio vakcine i sa istoka i sa zapada

Makedonski premijer odao priznanje našoj zemlji na dosadašnjem uspehu nabavka vakcina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Premijer republike Severne Makedonije Zoran Zaev, u intervju za jedan dnevno-politički magazin bio je veoma otvoren i iskren po pitanju nabavka vakcina protiv koronavirusa. Govorio je o svojoj državi, ali i celom regionu.

Naime, premijer Severne Makedonije je izrazito pohvalio uspeh naše države i predsednika Aleksandra Vučića. On je izjavio da Makedonija još uvek nema vakcinu jer je članica NATO-a, dok Srbija, koja je po njegovom mišljenju otvorena i prema Kini i Rusiji dobila vakcine proizvođača tih zemalja. Takođe je napomenuo da Srbija, pored dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, ima i vakcinu američke proizvodnje “Fajzer”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On se osvrnuo između ostalog i na ceo region Balkana, ponovo odavajući priznanje Srbiji koja prednjači u nabavkama vakcina protiv Koronavirusa više od svih u regionu.

-Imamo neprijatan osećaj jer ceo zapadni Balkan zaostaje sa vakcinacijom, osim Srbije koja nema NATO težnje i koja je obično otvorenija prema istočnom svetu, Kini i Rusiji i sama sklapa sporazume. I, mi smo nova zemlja članica NATO-a, uglavnom se držimo zapadnog sveta i vakcine koje potiču iz zapadnog zdravstva, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je direktno optužio kompaniju “Fajzer” za to što njegova zemlja još uvek nema vakcine protiv koronavirusa.

-Očekivana količina vakcina proizvedenih od „Fajzera“ nisu ispunjena. Dakle, zemlje koje bi u proseku trebalo da dobiju oko 100 jedinica su dobile 12-13 jedinica ili 12-13% u prvom krugu, u drugom se takođe smanjuju količine. Takođe, razumem zašto premijeri i predsednici zemalja ne mogu da dele ništa od tih malih količina kako je zamišljeno, istakao je Zaev.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar