Cela Srbija priča o njegovom ROĐENDANU: Predrag napravio slavlje na NJIVI uz sveštenika (FOTO)

"Želeo sam da to ispoštujem, pa smo pre tri godine u prisustvu sveštenika Nikole u stari hrast urezali krst i od tada ja svoj rođendan proslavljam tu"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Rođendanska proslava u Topoli Foto: Rina

U doba korona virusa uskraćeni smo za velike rođendanske proslave, međutim ne i Predrag Mirković iz sela Zagorica kod Topole, jer on svoj imendan 20. januara već nekoliko godina pod obavezno obeležava pod otvorenim nebom, pored drveta za koje se u njegovom selu veruje da je sveto.

Nestorović upozorio javnost: Ovo OBAVEZNO treba da uradite pre i posle vakcinacije

– Rođen sam na veliki praznik i jednu noć sam sanjao da u selu u kom sam se rodio treba da ima drvo „zapis“. Želeo sam da to ispoštujem, pa smo pre tri godine u prisustvu sveštenika Nikole u stari hrast urezali krst i od tada ja svoj rođendan proslavljam tu. Okupe se najbliži prijatelji i rođaci, pripremamo šumadijski čaj i bogatu trpezu. Jeste da je nesvakidašnja slika da se rođendan slavi pod drvetom na njivi i to još uz sveštenika, ali doneli smo i sto koji je postavljen u slavljeničkom stilu. Danas je posni dan, pripremili smo ribu, tu su kolači, piće – rekao je Predrag.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Očev rođendan pored „zapisa“ preneće na svoju decu kao običaj koji se mora poštovati.

Rođendanska proslava u Topoli Foto: Rina

– Svake godine na Jovanjdan obnovimo ovaj krst koji smo urezali malo zasečemo koricu drveta to je običaj. Ranije Srbi nisu imali crkve i nisu imali mogućnost da se mole na svetim mestima već su uglavnom hrastovo drvo obeležavali krstom kao drvo „zapis“, tu su se molili i to je bilo sveto drvo.

Rođendanska proslava u Topoli Foto: Rina

– Ja sam podržao ovu očevu želju i to je jedan od načina da se sačuva naša vera, tradicija, običaj koji su naši stari započeli – rekao je Darko.



Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar